ZNATE LI ZAŠTO NE BISMO TREBALI GUTATI GUMU ZA ŽVAKANJE

Gutanje žvakaće gume moglo bi ostaviti ozbiljne posljedice na naše zdravlje, upozorava gastroenterologinja Sara Mesilhy.


Kako objašnjava, naša crijeva ne mogu probaviti žvakaću gumu jer je njen glavni sastojak napravljen od sintetičke gume.

Doktorica kaže da žvakaća guma tako putuje našim tijelom potpuno netaknuta i može izazvati blokadu u probavnom sistemu, što potencijalno može rezultirati mučninom, povraćanjem i intenzivnim bolovima u trbuhu.

Iako u rijetkim slučajevima, progutana guma za žvakanje također može začepiti crijeva te dovesti do stanja opasnog po život.

Stvar je u tome što se žvakaća guma sastoji od sintetičke gume koju ljudsko tijelo ne može probaviti. Umjesto toga, putuje kroz probavni sistem netaknuta. S obzirom na to da želudac nije napravljen za razgradnju gumene baze, može trebati mnogo više vremena da se guma probavi. Ideja da žvakaća guma godinama ostaje u vašem tijelu samo je mit jer, u stvarnosti, ona će na kraju nestati iz vašeg sistema kao i svaka druga hrana, ali to može potrajati malo dužE – objašnjava.

Ipak, dodaje kako ponekad može doći do ozbiljnijih posljedica pa je gutanje gume za žvakanje najbolje izbjegavati, piše Index.

Preuzeto sa hayat.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe