Način kako da se riješite jutarnje glavobolje

Jutarnje glavobolje mogu se javiti iz različitih razloga, a trikovi poput hladnih obloga, konzumiranja male doze kofeina ili vježbanja joge i opuštanja općenito mogu vam pomoći da se riješite boli.


Istraživanje iz 2022. pokazalo je da će jedna od šest osoba širom svijeta tokom dana doživjeti neki oblik glavobolje. Postoje različite vrste glavobolje, a kreću se od trnjenja koje traje samo nekoliko trenutaka do teških migrena.

Jutarnje glavobolje su uobičajene i mogu se pojaviti iz raznih razloga, od kojih mnogi nisu ozbiljni. Često nema razloga za brigu, već je samo rezultat dehidracije.

Najčešće se mogu otkloniti bilo kojom vrstom tableta za bolove, a ukoliko je se želite riješiti prirodnim putem isprobajte neki od sljedećih savjeta:

Hladni oblog: Stavljanje hladnog obloga na čelo može učiniti čuda za migrenu. Kockice leda umotane u peškir, vrećica smrznutog graška ili čak hladan tuš mogu umanjiti bol. Držite oblog na glavi 15 minuta, a zatim napravite pauzu od 15 minuta.

Jastučić za grijanje: Za tenzijske glavobolje stavite jastučić za grijanje na vrat ili potiljak. Ako imate glavobolju od sinusa, prislonite toplu krpu na područje koje boli. Topli tuš bi takođe mogao pomoći.

Olakšajte pritisak na glavu: ako vam je konjski rep previše zategnut, može izazvati glavobolju. Ove "vanjske kompresijske glavobolje" također se mogu izazvati nošenjem šešira, trake za glavu ili čak preuskih naočala.

Prigušite svjetla: Jarka ili trepereća svjetla mogu izazvati migrene. Ako ste im skloni, prekrijte prozore zavjesama za zamračivanje tokom dana i pokušajte nositi sunčane naočale na otvorenom.

Izbjegavajte previše žvakanja: žvakaća guma može uzrokovati i glavobolju. Isto važi i za druge namirnice te se preporučuje da izbjegavate hrskavu i ljepljivu hranu te pazite da jedete male zalogaje.

Uzmite malo kofeina: Male količine kofeina često mogu ublažiti glavobolju i čak pojačati učinak lijekova protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta. Međutim, previše kofeina može prekinuti san i uzrokovati različite vrste glavobolja. Umjerenost je ključna.

Vježbajte jogu: bilo da se radi o istezanju, jogi, meditaciji ili progresivnom opuštanju mišića, učenje kako da se opustite usred glavobolje može vam pomoći kod boli.

Preuzeto sa klix.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe