Za tri sekunde otkrijte je li vaš organizam dovoljno hidriran

Dr. Karan Rajan, NHS-ov ljekar, objasnio je kako možete brzo provjeriti da li ste dehidrirali. Baš kao i mnoge druge njegove objave, i ova je postala viralna, pa je potakao mnoge da odmah posegnu za čašom vode. Na to ga je potakao TikToker Remus Bujor, koji je snimio video na kojem se vidi kako štipa zglob prsta, a zatim je pokazao kako se koža nakon toga ne pomjera.


- Da biste vidjeli koliko ste dehidrirani, morate stisnuti prst ovdje i on se vrati dolje ako ste hidrirani. Ako ga stisnete i koža ostane ovako, dehidrirali ste - objašnjava.

Video možete pogledati na ovom linku https://www.tiktok.com/@remus.bujor/video/6978544594816486662?refer=embed

U komentaru, dr. Karan Rajan je istakao da nije siguran je li tiktokerova metoda potpuno tačna kada se primjenjuje na zglobu, ali rekao je da je „princip koji se koristi u ovom testu ustvari tačan“. Rekao je da je najbolje mjesto za testiranje koža na zadnjoj strani ruke. Objašnjavajući to detaljnije u vlastitom videu, rekao je:

- Ovo je poznato kao test štipanja kože. Što ste više hidrirani, to će vaša koža biti elastičnija i ona će se vratiti nakon što je stisnete. Ako ste dehidrirali, koža gubi elastičnost i treba joj neko vrijeme da se vrati u normalu.

Njegov video je pregledan četiri miliona puta u samo nekoliko dana, a jedna osoba je komentirala: „Prije sam to radila iz zabave, pretpostavljam da sam sve ovo vrijeme bila dehidrirana.“ Druga osoba je šokirano pitala: „To je istina? Moja baka mi je to rekla prije mnogo godina i mislila sam da su to samo bapske priče.“

Preuzeto sa avaz.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe