Mirišljavo i ljekovito ulje od cvijeta jorgovana

Rijetke su osobe koje ne vole miris jorgovana, ali i njegov izgled koji jednostavno opušta. Ovaj ljubičasti cvijet se pored svog izgleda, može uzgajati i za mnogobrojne zdravstvene stvari. U ovom slučaju, objasnićemo vam kako da napravite ulje od cvijeta jorgovana koje je najbolje za opuštajuću masažu.


Potrebno vam je:

staklena tegla;

cvijeće jorgovana (dovoljno da napunite cijelu teglu);

bazno ulje (maslinovo, bademovo)

Priprema:

U teglu stavite cvjetove jorgovana do vrha, pa ih prelijte baznim uljem koje ste izabrali. Zatim je zatvorite, tako što ćete preko staviti vatu ili gazu i ostavite je na tri nedjelje na mesto koje izloženo direktnom sunčevom svjetlošću. Nakon tri nedelje je ulje spremno za upotrebu, samo je potrebno da ga procjedite.

Ovo ulje je najbolje za osobe koje pate od reume, problema sa živcima, kostobolje i drugih sličnih problema i najbolje ga je iskoristiti u roku od jedne godine, jer kasnije gubi svoje svojstvo, piše zenskimagazin.com.

Ne koristi se samo cvijet jorgovana za liječenje zdravstvenih problema; mogu da se koriste i kora drveta i kora sjemenke, kao i listovi ove biljke.

Kore se mogu koristiti za liječenje problema sa probavom, malarije i krvi u jetri.

Listovi se mogu koristiti za infekcije usana i liječenje groznice, problema sa resipratornim organima, povišene temperature, kamena u bubregu i povišenog krvnog pritiska.

Preuzeto sa nezavisne.com

Objavi komentar

0 Primjedbe