ŠTA ZNAČI KADA VAM JEZIK POBIJELI

Mnogi misle da je bijel jezik uobičajena pojava, a zapravo vam govori da su u ustima bakterije kojih treba da se riješite.


Bijeli jezik je najčešće posljedica loše oralne higijene. Jezik ima prilično ujednačen izgled: ružičast je, sa tankom bjeličastom prevlakom i bez ikakvih pukotina ili gnojnih promijena. Postoji mnogo mogućih uzroka bijelog jezika, a u nekim slučajevima dolazi sa neprijatnim mirisom i suhoćom u ustima. Da biste ga se riješili, ponekad je potrebno samo da operete zube. Ipak, šta da radite ako to ne pomogne?

Bijele naslage mogu da pokriju cijeli jezik, njegov dio ili da se pojave kao fleke. Riječ je o prekrivenim organskim česticama, bakterijama i mrtvim ćelijama. Naslage mogu da budu i žute boje, a nastaju iz različitih razloga, naprimjer, zbog iritacija ili infekcije. Obično nestaje nakon nekoliko dana, ali ako se situacija ne promijeni ni poslije nekoliko nedjelja, najbolje je da se obratite doktoru.

Jezik obično postaje bijel zbog bakterija, ostataka hrane ili mrtvih ćelija koje se zaglave. Zbog toga brazde mogu da se povećaju i upale, a evo šta sve može da predstavlja:

Starost

Uzimanje antibiotika (kod infekcija u ustima)

Ishrana kojoj nedostaje dovoljno voća, povrća, vitamina B12 i željeza

Slab imuni sistem

Loša higijena usta

Zubna protetika ili pirsing

Dehidracija i suhoća usta

Ovo su neki od savjeta koji mogu da vam pomognu, a koji se primjenjuju kod kuće:

Dobra higijena usta

Pijte dovoljno vode

Operite zube mekom četkicom za zube

Koristite blagu pastu za zube – onu koja ne sadrži natrijum lauril sulfat

Koristite vodu za ispiranje usta

Pijte hladne napitke kroz slamčicu

Izbegavajte hranu i pića koja su začinjena, slana, kisela ili veoma vruća

Preuzeto sa hayat.ba


Objavi komentar

0 Primjedbe