Ovo su sva ljekovita svojstva paprike

Osim što je vrlo ukusna, paprika je puna zdravstvenih prednosti. Bogata je vitaminom C i raznim karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi. Također, izvrstan je izvor i vitamina A


Zdravlje srca i probava

Sve vrste paprike imaju puno vlakana, te nešto željeza i folata koji podržavaju zdravlje crijeva, kardiovaskularnog sustava i prirodnu detoksikaciju. Paprika je, bez obzira na boju, izvrstan izvor A vitamina i kalija. Kalij pomaže u održavanju zdravog srca snižavanjem krvnog tlaka i u borbi protiv nadutosti trbuha smanjujući zadržavanje vode.

Ovo zdravo povrće sadrži i spomenuti A vitamin koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju, održava dobar vid i sprječava makularne degeneracije.

Crvena je paprika također bogata i vitaminom C i raznim karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi i podržavaju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sustava. Žuta i narančasta paprika sadrži beta-karoten, antioksidativni oblik A vitamina, C vitamin i kalij.

Koža

Konzumiranje zelenog i žutog povrća može pomoći u smanjenju bora koje se mogu pojaviti oko usta, poznatih kao ‘vranina stopala’, odnosno ‘linije osmijeha', a spomenuti se antioksidansi također bore protiv starenja i slobodnih radikala, piše Real Simple.

Preuzeto sa 24sata.hr

Objavi komentar

0 Primjedbe