Devet namirnica koje su najbogatije antioksidansima

Kupine sadrže najviše antioksidansa od svih bobica, jagoda ima protuupalna svojstva i pomaže pri snižavanju temperature, kava djeluje kao afrodizijak, a maline su dobre za vitkost...


Istraživači sa Sveučilišta u Oslu željeli su znati koja hrana ima najveću koncentraciju antioksidanata, prirodnih kemikalija u hrani koja je čine zdravom i sprečavaju bolesti, pa su testirali 1113 uobičajenih namirnica i pića.

Ovih devet namirnica bogate su hranjivim i vrijednim nutrijentima i antioksidansima:

Kupine

Jedna šalica kupina sadrži najviše antioksidanata od svih bobica. Dobre su i ostale bobice, borovnica, jagoda, brusnica i malina. Uz to, jedna šalica osigurava polovinu vašeg dnevnog preporučenog unosa vitamina C koji ima koristi u sprečavanju starenja i za vašu kožu.

Orah

Osim što su puni antioksidantima, pružaju veliku količinu energije i nude mnoge zdravstvene pogodnosti. Orah je i nevjerojatan izvor vrijednih nutrijenata. Sadrži željezo, masne kiseline, kalcij, magnezij, fosfor, cink, mangan, vitamine B,E I K. Redovito konzumiranje oraha značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Jagoda

Sadrži protuupalna i antibakterijska svojstva. Pomažu za sniženje temperature i kod bolova u mišićima. Sadrže puno vitamina C i A, vlakna, željeza i folnu kiselinu.

Artičoka

Ona sadrži gorke tvari, aromatične karboksilne kiseline, flavonoide i mnogo vitamina A. Pomaže pri probavi masti, stimulira mokrenje, liječi jetru i žučni mjehur. Uz to, pomaže kod mučnina i povraćanja, ima snažan antioksidativni učinak i pomaže kod žgaravice.

Brusnica

Brusnica je kraljica antioksidansa. Ona je niskokalorična i zdrava, a 100 grama brusnice sadrži samo 15 kalorija. Bogata je vlaknima, vitaminima, mineralima. Sadrži veliku količinu vitamina C zbog toga se koristi kao lijek protiv gripe i prehlade.

Kuhana kava

Sami plodovi kave su bogati raznim nutrijentima. Kava popravlja raspoloženje, umanjuje bolove, a djeluje i kao afrodizijak. Ipak, ako se pretjera s ispijanjem kave, onda kava ima i svoju 'lošu' stranu. Najuočljiviji simptomi su glavobolja, bezvoljnost i razdražljivost, koji se pojavljuju kad odjednom prestanete piti kavu iako ste je dosad učestalo pili. 

Maline

Ova namirnica bogata je antioksidansima, sadrži vitamin C i dobar je izvor kalija. Dobra je za krvnožilni sustav, za vitkost i zdravu kožu i kosu. Čaj od maline koristi se za sprječavanje prehlade i gripe.

Borovnice

One su pune nutrijenata, a istovremeno su siromašne kalorijama. Najbogatije su manganom, vitaminom C i K te dijetalnim vlaknima. Smanjuju rizik od upala i raka, a čaj od borovnice može pospješiti rast kose ako ga se redovito utrljava u vlasište.

Klinčić

Pomaže protiv upala, bolova, oksidacije i karcinoma. Klinčić ima protuupalno djelovanje, a sadrži minerale kalcij, željezo, fosfor, cink, mangan te je bogat vitaminima C,B6, E I K.

Preuzeto sa 24sata.hr

Objavi komentar

0 Primjedbe