Ukusno tropsko voće bogato vitaminima

Službenog imena cucumis metuliferus, kivano ili bodljikava afrička dinja je zanimljivo tropsko voće čiji ukus podsjeća na kombinaciju dinje, limete, banane i krastavca, a izvorno raste u vrućim, suvim klimatskim uslovima kao što su centralna i južna Afrika, a danas se gaji svuda u svijetu.


Kako izgleda kivano?

Izgledom možda najviše podsjeća na krastavac, ali je u tonovima smeđe boje i ima bodlje koje su na vrhu nešto tamnije. Ima velike dlakave listove i svijetložute cvjetove. Plod kivana je želatinast, zelenožute boje s brojnim sjemenkama, a sjemenke su takođe jestive.

Nutritivni sastav

Najveći dio sastava kivana čini voda te je jako dobar protiv žeđi, a zbog toga se i koristi za izradu sokova i smutija. Sadrži brojne antioksidanse koji pomažu u detoksikaciji organizma ili rješavanju štetnih toksina iz tijela.

Zbog magnezijuma koji sadrži dobro je voće za dijabetičare jer podstiče regulaciju šećera u krvi. Uz to, magnezijum pomaže u poboljšanju opšteg raspoloženja.

Uzgoj kivana

Iako ova biljka nije baš česta kod nas, može se uzgojiti i u našim krajevima. Najbolje mu odgovara temperatura od 26 do 30 stepeni Celzijusa pa je potrebno da i zimi bude u stakleniku ili kući.

Kivano se gaji iz sjemena i sadi u vrt ili veliku posudu, a važno je zasaditi ga u dobro pripremljenu i hranjivu zemlju. Obično se sadi krajem aprila ili početkom maja. Potrebno je posaditi tri-četiri sjemenke na dubinu od 1,5 do 2,5 cm. Sjeme bi trebalo da proklija za dvije do tri sedmice.

Kada biljka počne da raste, treba je okopavati i prihranjivati svake tri sedmice kako bi uspjela, a najbolje bi bilo zalijevati je odstajalom vodom.

Plodovi se pojavljuju pred kraj ljeta, u avgustu. Plod može da naraste do 15 centimetara, a najčešće se bere u septembru kada promijeni boju iz zelene u narandžastu.

Preuzeto sa nezvisne.com

Objavi komentar

0 Primjedbe