JESENJA INFUZIJA PROTIV UMORA I POSPANOSTI

Mnogi travari ističu da bi radije proveli dan bez hrane nego bez čaja.


Iako može zvučati ekstremno, redovno ispijanje čajeva može značajno poboljšati opće zdravstveno stanje. Čajevi podižu nivo energije, detoksifikuju organizam, a također jačaju imunitet. Među najpopularnijim čajevima su kamilica i nana, no stručnjaci preporučuju da u svojoj kućnoj apoteci imate i druge biljke poput nevena, ruzmarina, koprive, lavande, žalfije i maslačka, koji je omiljeni čaj među travarima.

Danas ćemo se više fokusirati na koprivu, koju nazivaju i “jesenjom infuzijom” zbog njenog sposobnosti da podigne energiju i ojača organizam, što je posebno važno tokom prelaznog perioda, odnosno jeseni, koja može biti izazovna za naš organizam nakon toplih letnih meseci.

Kopriva je bogata gvožđem, što je čini izuzetno efikasnim prirodnim lekom protiv anemije. Pored gvožđa, sadrži i vitamine C i K, kao i minerale poput magnezijuma, kalcijuma i fosfora. Osim toga, kopriva sadrži hlorofil, tanine, sluz i karotenoide. Poznata je po svojoj sposobnosti da pomaže kod anemije (malokrvnosti).

Osim toga, kopriva povoljno utiče na stabilizaciju nivoa šećera u krvi i pomaže u regulaciji krvnog pritiska zahvaljujući svojim diuretskim svojstvima. Takođe, doprinosi boljem varenju i eliminaciji toksina iz tela.

Nakon obilnih prazničnih obroka, čaj od koprive će vam pomoći da pročistite krv i ojačate organizam. Najbolje je piti ga mlakog, bez dodatnog šećera, u malim gutljajima. Po želji, čaju možete dodati med, limunov sok i izrendani đumbir kako biste dodatno ojačali organizam i zaštitili se od različitih infekcija koje se mogu pojaviti tokom zime.

Kopriva takođe ima izvanredne koristi za jetru i ima široku primenu u narodnoj medicini. Koristi se za tretiranje reumatskih oboljenja, gihta, problema sa jetrom, slezinom, želučanim bolovima, aknama, ekcemima, gubitkom kose, poboljšava varenje, pomaže zaustavljanje krvarenja, ublažava glavobolje, nesanicu i nervozu. Osim čaja, možete koristiti koprivu kako biste pripremili ukusne i zdrave obroke poput salata, čorbi i pita.

Preuzeto sa hayat.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe