Sumnjate li da vam nedostaje željeza? Sedam činjenica ukazuje na to, provjerite ih...

Željezo je esencijalni nutrijent koji tijelo koristi za stvaranje crvenih krvnih stanica, koje prenose kisik iz pluća u ostatak tijela.


Više od trećine žena mlađih od 50 godina ima manjak željeza, izvijestio je New York Times ranije ovog mjeseca.

Menstruacija i trudnoća dva su glavna razloga, a nedostatak željeza može imati ozbiljne posljedice, uključujući slabiji imunitet i kogniciju.

Ali nedostatak željeza često ostaje nedijagnosticiran, ostavljajući žene da upozoravaju svoje liječnike na simptome. Ovo su neki od tihih znakova da možda imate manjak željeza, prenosi Best Life.

1) Kratkoća daha

“Simptomi nedostatka željeza često su nespecifični i nejasni”, izvještava Times. Jedan od tih nejasnih znakova uključuje kratkoću daha.

2) Moždana magla

Budući da je željezo potrebno za prijenos kisika u mozak, nedostatak željeza može uzrokovati moždanu maglu.

3) Umor

Umor i slabost također mogu biti posljedica nedostatka željeza, kaže klinika Cleveland.

4) Omaglica ili vrtoglavica

Poznato je da je vrtoglavica najveći simptom niske razine željeza. Nakon što vrtoglavica nestane, vaše bi tijelo moglo pratiti jaku glavobolju.

Razlog zašto se to događa je taj što nema dovoljno krvi koja putuje do vašeg mozga, što uzrokuje oticanje krvnih žila. Dakle, ako osjećate da vam glava pulsira i ne možete se usredotočiti, vjerojatno samo vaše krvne žile čekaju kisik.

5) Povećana osjetljivost na hladnoću

Kada vam nedostaje željeza, možete postati anemični, stanje u kojem tijelo stvara manje crvenih krvnih stanica. Ljudi s anemijom nemaju dovoljno crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kisik cijelim tijelom. Bez odgovarajuće količine kisika, vašim će stanicama možda biti teže tolerirati hladnoću.

6) Blijeda koža

Bljedoća može biti znak niske razine željeza, kažu stručnjaci. To je uzrokovano smanjenim dotokom krvi u kožu.

7) Lupanje srca

Ovo može biti zastrašujuće iskustvo i znak je da vam srce radi jače zbog smanjene količine kisika u krvi.

Preuzeto sa hayat.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe