Ovo su prvi znaci depresije

Normalno je ponekad osjećati tugu, naročito kao reakciju na određeni životni događaj. No dok je tuga kratkotrajna, depresija je intenzivan poremećaj raspoloženja koji ne prolazi samo tako i itekako utječe na svakodnevni život.

Prvi znak

Savjetnica za mentalno zdravlje Gina Marie Guarino objašnjava da je depresija ponekad iznenadna i izazvana nekim specifičnim događajem, kao što je razvod, a ponekad se sporije uvlači u naš život.

To je slučaj kad se neko duže nosi s teškim ili neuobičajenim stresom - rekla je za The Parade., piše Index.hr.

Psihijatar Aleks Dimitriu kaže da se depresija razvija nekoliko sedmica ili mjeseci. Postoji jedan znak koji mnogi ne uoče na vrijeme.

Prvi znak depresije je promjena raspoloženja ili nivoa energije. Neko bi mogao biti umorniji nego inače, dok će neko drugi poludjeti ako stranac na ulici slučajno naleti na njega. Osim toga, nedostatak motivacije je još jedan rani znak depresije koji često prolazi nezapaženo. Naprimjer, osoba se vikendom želi izležavati i ništa ne raditi, a nedjeljom navečer osjeća strah i tjeskobu zbog povratka na posao - objasnio je dr. Dimitriu.

Napadi plača

Oboljeli od depresije gube interes za aktivnosti koje su ih prije veselile, ne žele vidjeti ljude u čijem im je društvu inače ugodno i imaju negativne misli.

Ostali znaci depresije uključuju napade plača, čest osjećaj preopterećenosti i promjene u apetitu. Depresivna osoba može početi zanemarivati ličnu higijenu ili jesti nezdravu hranu. I povećana potrošnja supstanci može biti znak depresije - upozorava Guarino.

Prema ljekarima, depresija može dovesti do misli o samopovređivanju ili samoubistvu. Zato ju je važno prepoznati na vrijeme i potražiti pomoć stručnjaka.

Preuzeto sa avaz.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe