Najbolje vrijeme za ručak ako želite da smršate

U procesu mršavljenja dosljednost je ključna, pa tako i vrijeme u koje doručkujemo, ručamo i večeramo ima ulogu. Ukoliko niste sigurni u koje vrijeme je najbolje da ručate, evo odgovora.


"Važno je šta jedemo za ručak, ali treba uzeti u obzir i metabolizam i cirkadijalni ritam", rekla je doktorka Reka B. Kumar za "The Parade".

Istakla je da je najbolje ručati između 10 i 14 sati, odnosno četiri do pet sati nakon doručka, kada je nivo šećera u krvi stabilan. Ukoliko doručkujete oko 8 sati, najbolje bi bilo da ručak imate oko 12 ili 13 sati.

Nedavna studija Northwestern Medicine podržava ovu metodologiju, navodeći da vrijeme večere treba da slijedi isti raspored kao i vaši raniji obroci, pazeći da između ručka i večere ne bude više od četiri do pet sati.

"Ako vam je međuobrok potreban da biste se zasitili do sljedećeg obroka, kontrolišite veličinu porcije kako biste izbjegli prejedanje. I pokušajte da pojedete nešto s proteinima, poput pola šoljice svježeg sira sa borovnicama ili šaku badema s nemasnim sirom", savjetovala je doktorka.

Preuzeto sa nezavisne.com

Objavi komentar

0 Primjedbe