Švedska grančica - Švedska gorčica

Švedska tinktura i biljni eliksir Švedska grančica ili gorčica – eliksir zdravlja Švedenbiter
Švedska grančica, mada je adekvatnij naziv Švedska gorčica, jer se radi o gorkom toniku, a zapravo najpoznatiji je internacionalni naziv Sweden Bitter.
Recept za eliksir su po predanju pronašli nakon smrti poznatog švedskog lekara, rektora medicine dr. Samsta, u njegovim beleškama, to jest recepturu i opis delovanja na bolesti, i to se vodi kao „Stari rukopis“ koji dajemo na kraju teksta.

Navodno je Dr. Samst stradao tako što je pao jašući konja i to u svojoj 104. godini života. Time se ističe snaga eliksira i njegovo dejstvo na zdravlje i dug život.

Takođe, po predanju i njegovi roditelji i praroditelji su doživeli tako duboku starost zahvaljujući eliksiru koji je bio porodična tradicija. Tako se eliksir predstavlja savremenoj publici, što zvuči obećavajuće, ali razumna mera opreza treba postojati kod vas kada pristupate ovom preparatu.

Radi se o gorkom toniku, zapravo srednjovekovnoj formuli kombinacije lekovitog bilja i venecijanskog terijaka, (terijak – smesa eteričnih ulja, minerala i biljnog praha) receptura koju je popularisala nakon II Svetskog rata austrijska isceliteljka i travarka Marija Treben.

Tonik u sebi sadrži 24 ili čak i 34 razne lekovite biljke, zavisno od proizvodjača. Po mom rasudjivanju i znanju neke biljke su možda i suvišne u kombinaciji, ali mešavina je takva kakva je i daje rezultate, pa je ne treba menjati kao što je to uradio hrvatski proizvodjač Encian sa svojim proizvodom, po tvrdnji forumaša sa interneta.

Navedimo iskustvo dokazano  sa preparatom:

- ubrzava zarastanje rana i smanjivanje ožiljka

- podstiče apetit i rad creva – brzo se ogladni nakon uzimanja eliksira i ubrzava pražnjenje creva, što nekada zna da bude problematično ako ga često pijete u toku dana, jer imate više stolica, što vas iscrpljuje i gubite minerale

- snažan je diuretik, nakon konzumacije sledi vam toalet u svakom slučaju. Neki fanatični alternativci bi rekli da je to odlično jer vas detoxinira, medjutim to znači da može i da vam optereti bubrege ako ga često uzimate i istera kalijum iz organizma

- ubrzava metabolizam, deluje kao biostimulator untrašnjih organa. Obratite pažnju na to ako imate kancer, ciste ili visok krvni pritisak, jer može da pogorša stanje


SCHWEDEN-BITTER Per  Vivo Sweden bitter - Švedska grančica - Švedska gorčica- razredjuje krv i poboljšava prokrvljenost što može biti korisno kod reuma i slabe prokrvljenosti kapilara. Specifično stanje kod dužeg korišćenja Švedske grančice je da vam se svojstvo krvi menja, ona postaje svetlija i fluidinija. Na primer, kada se posečete, krv će vam zbog toga duže teći, zbog čega ne smete da pijete eliksir pre operacija, u trudnoći i ako ste hemofiličar. Krasta koja vam se stvori na rani je svetlo crvena, nije klasično braon boje, i glatka je, nije hrapava. Interesantno, zar ne?

- obloge od Švedske grančice greju i ubrzavaju oporavak upalnih ili udarenih mesta. Kod išijasa mnogo brže umiruje bol i leči upalu nerava od bilo koje farmaceutske kreme (izuzimam inekcije protiv bolova).

- kod upale grla, u početnoj fazi nekoliko kapi Švedske grančice na samo grlo vrlo često (ali ne baš i uvek, da se precizno razumemo) smiruje upalu.

- rešava vas zatvora, nekada i na spektakularan način, tako da budite oprezni oko porcije eliksira koji uzimate, zna da vas iznenadi više nego sok od šljiva.

Kao posledica i svojstvo eliksira da svojom gorčinom tonizira unutrašnje organe i da razredjuje krv, sigurno je da može pomoći mnogima u različitim vidovima bolesti, pa i ponekad da napravi čudo. Mišljenja smo da eliksir ne treba piti stalno, jer kao što rekoh svojim diuretičnim svojstvima izbacuje pored otrova iz vašeg organizma i gomilu potrebnih supstanci i minerala, što može dovesti do slabosti organizma i nekih organa, pa u tom smislu valja biti oprezan.


’’STARI RUKOPIS – Švedska Grančica’’

Prepis o lekovitim dejstvima Švedske gorčice

1 Ako ih više puta udišemo ili pomirišemo, ovlažimo teme glave, na glavu stavimo navlaženu krpu, nestaju bolovi i vrtoglavica, osvežavaju pamćenje i mozak.

2 Pomažu kod mutnih očiju, smanjuju crvenilo i bolove. Pomažu čak i kod upaljenih, mutnih i zalivenih očiju. Nestaju takođe pege i siva mrena, ako pravovremeno navlažimo uglove očiju ili stavimo namočenu krpu na zatvorene oči.

3 Izleče boginjavost i različite izrastke, takođe kraste u nosu i bilo gde na telu, ako ih više puta dobro navlažimo.

4 Kod zubobolje dodamo jednu kašiku kapljica u malo vode, te tu rastopinu zadržimo nekoliko trenutaka u ustima ili bolni zub namočimo ovlaženom krpom. Bol prestaje i dalje gnojenje s vremenom takođe.

5 Mehuriće na jeziku ili druge povrede, često vlažimo a kapljicama i ozdravljenje će biti brzo.

6 Ako imamo upaljeno ili ranjeno grlo, toliko da hranu i piće teško gutamo, uzmemo kapljice ujutru, u podne i naveče, te ih lagano gutamo.

7 Ako imamo grčeve u želucu, uzmemo kod napada jednu kašiku kapljica.

8 Kod kolika uzmemo tri pune kašike kapljica lagano jednu za drugom i uskoro ćemo osetiti olakšanje.

9 Kapljice nam u telu rasteraju vetrove i hlade jetra, rasteraju sve želučane teškoće i teškoće creva i pomažu kod zatvora creva.

10 Odlično su sredstvo za želudac, kada taj slabo probavlja i ne zadržava hranu.

11 Pomažu kod bolova žuči. Ujutru i naveče uzmemo punu kašiku kapljica, preko noći stavimo obloge s kapljcama i bolovi nestaju.

12 Kod zadržavanja vode u raznim delovima tela, šest nedelja za redom uzimamo ujutro i naveče po jednu kašiku kapljica u belom vinu.

13 Kod bolova i šuma u ušima s kapljicama navlažimo komadić vate i stavimo ga u uho. Jako dobro pomažu i ponekad vraćaju izgubljeni sluh.

14 Ako žena ima bolove u materici, tri dana uzastopno joj ujutru dajemo kašiku kapljica u crvenom vinu, nakon toga pola sata šetnje, sledi doručak bez mleka. Kapljice ne uzimamo s mlekom niti na mleko.

15 U zadnjih 14 dana trudnoće uzmite ujutro i naveče i po jednu kašiku kapljica, što će ublažiti i ubrzati porođaj. Rodilji dajemo svakih dva sata malu kašiku grenčice, toliko dugo da lakše i bez bolova izađe posteljica.
16 Ako se posle porođaja kod dojenja pojave upale, one će nakon vlažnih obloga iz grenčice brzo nestati.

17 Deci pospešuju izbijanje vodenih kozica. Deci dajemo kapljice u zavisnosti od starosti, razređene s vodom. Kad se kozice počnu sušiti, češče ih navlažimo s kapljicama i ožiljci neće ostati.

18 Deci i odraslima isteraju gliste, čak i trakavicu. Deci ih dajemo u zavisnosti od starosti. Na pupak pričvrstimo navlaženu krpu i brinemo da bude uvek vlažna.

19 Kod žutice će sve teškoće brzo nestati ako uzimamo tri puta dnevno po jednu kašiku kapljica, a na otečenu jetru stavljamo obloge.

20 Leče sve hemoroide, leče bubrege, pomažu kod umišljenih bolesnika bez dodatnih kura, oslobode vas depresija i melanholije i pospešuju i metabolizam.

21 Takođe leči i unutrašnje hemoroide, ako ih na početku češće ovlažimo i popijemo švedsku grenčicu, posebno pre spavanja, na spoljnoj strani treba položiti navlažen komad vate. Suvišnu krv potisne u opticaj i smanji osećaj pečenja.

22 Ako čovek leži u nesvesti, po potrebi mu otvorimo usta, ulijemo kašiku kapljica i bolesnik će doći k sebi.

23 To sredstvo ako ga popijemo odstrani i bolove kod tihe padavice (grčevi). Grčevi će brzo nestati.

24 Kod plućne tuberkuloze uzimamo kapljice ujutro na prazan želudac. Kura nek traje šest nedelja

25 Ako je ženi izostao mesečni ciklus ili ako je preobilan, uzima kapljice tri dana i to ponovi dvadeset puta. Kapljice uspostave pravilnu ravnotežu.

26 To sredstvo pomaže i kod belog pranja.

27 Ako ga muči padavica (epilepsija), kapljce mu se moraju dati odmah. Bolesnik neka potom uzima samo taj lek, jer okrepljuje napadnuti živčani sastav kao i telo i čuva nas pred svim bolestima.

28 Leče oduzetost, odstranjuju vrtoglavicu i slabost.

29 Leče takođe vodene kozice i šen.

30 Ako čovek ima groznicu, vruću ili hladnu, i potpuno je slab damo mu jednu kašiku kapljica i bolesnik će ubrzo doći k sebi, ako nije telo opteretio drugim sredstvima. Puls će postati normalan. Ako je groznica bila i previsoka, bolesnik će se osećati bolje.

31 Kapljice leče takođe i rak, stare vodene kozice i bradavice, kao i ispucale ruke. Ako je rana stara i gnojna ili ako ima izraslina, sve dobro isperemo belim vinom i pokrijemo krpom omočenom kapljicama. Odstrane čireve, bolove i izrasline i rana počinje da zaceljuje.

32 Bez opasnosti zaceljuju sve rane, posekotine i ogrebotine, ako ih češće navlažimo s kapljicama. Uzmemo krpu, namočimo je u kapljice i njom prekrijemo rane. Kroz kratko vreme bol nestane, spreče nastanak infekcije i gnojenja, leče takođe stare prostrelne rane. Ako su u tkivu rupe, nalijemo kapljice u ranu, koju pre toga nije obavezno očistiti. Redovnim stavljanjem obloga, doći će do ozdravljenja u kratkom vremenu.

33 Odsrtanjuje sve ogrebotine, iako su stare, i zastarele otvorene rane, ako ih namočimo 40 puta. Posle rana koje izlečimo tim kapljicama, ne ostaju ožiljci.

34 Do kraja leče i sve fistule, iako se čine neizlečive. Povreda može biti neograničeno stara.

35 Leče sve povrede zbog opekotina koje su nastale zbog vatre, vrele vode ili masti ako povređeno mesto istajno mažemo s kapljicama. Ne nastaju plikovi, oduzimaju vrelinu i gnojni mehuri u potpunosti nestaju.

36 Odstranjuju kvrge i pege, koje su nastale zbog različitih udaraca.

37 Ako čovek nema apetita, kapljice mu vrate izgubljen čulo ukusa.

38 Kod teške slabokrvnosti, kapljice vrate izgubljenu boju ako ih jedno vreme uzimamo svako jutro. Čiste krv i stvaraju novu i pospešuju krvotok.

39 Reumatski bolovi u zglobovima nestaju ako kapljice uzimamo ujutro i naveče i ako na bolno mesto polažemo krpu ovlaženu kapljicama.

40 Leče ozebline na rukama i stopalima ako su i otvorene rane. Ako je moguće, što češće stavljamo ovlaženu krpu, posebno preko noći.

41 Na kurje oči položimo kapljicama omočen komadić vate i brinemo da je vata na bolnom mestu uvek vlažna. Kroz tri dana oči ispadaju ili ih bez bolova izljuštimo.

42 Leče i ugrize besnih pasa i drugih životinja. Koprive popijemo i tako deluju lekovito unštavajući sve otrove. Rane prekrijemo vlažnom krpom.

43 Kod kuge i drugih zaraznih bolesti je dobro da više puta na dan uzimamo kapljice, jer leče zarazne tvorevine i izraslilne ako su već i prisutne u vratu.

44 Ko po noći ne može da spava, neka uzme kapljice pre spavanja. Kod nervozne nesanice položimo krpu namočenu s razređenim kapljicama na srce.

45 Pijanog čoveka s dve kašike tih kapljica možemo u trenutku otrezniti.

46 Ko svaki dan ujutro i naveče uzima te kapljice, ne trebaju mu nikakvi drugi lekovi. Kapljice krepe telo, osvežavaju živce i krv, sprečavaju tremor ruku i nogu. Ukratko, deluju protiv svih bolesti. Telo ostaje čvrsto, lice mladoliko i lepo.

*** Važno: Sve navedene količine kapljica koje pijemo moraju biti razređene s vodom ili čajem.