Višnje kao lijek

Američko društvo kemičara navodi da 20 višanja dnevno ili koncentrat od te količine višanja ima isti učinak na oslobađanje od boli kao aspirin ili ibuprofen.

Sok od višnje mogao bi pomoći ublažiti nesanicu i skratiti vrijeme potrebno da se potpuno usne.

Znanstvenici pretpostavljaju da višnje djeluju povoljno kod nesanice zbog sadržaja antioksidansa melatonina za koji je ustanovljeno da kod ljudi utječe na prirodni ciklus spavanja.

Dio znanstvenih istraživanja proučavao je kako višnje utječu na oporavak sportaša nakon intenzivnih treninga. Studija provedena na Sveučilištu Vermont pokazala je da dva puta dnevno 350 ml 100% soka od višanja doprinosi smanjenju boli u mišićima. Sok od višanja kao dio režima treniranja prije i tijekom maratona doprinosi bržem oporavku i smanjenju upale mišića. Sve više nutricionista savjetuje višnje kao tretman za oporavak nakon raznih sportskih natjecanja.

Od polovice prošlog stoljeća prikupljaju se znanstveni dokazi o utjecaju ljekovitih sastojaka iz višanja na upalna stanja kao što je giht i artritis. Posljednja ispitivanja pokazuju da oko 300 g svježih višanja ili 250 ml soka doprinosi ublažavanju simptoma gihta. 


Znanstvenici s istraživačkog instituta Baylor pokazali su da dnevno konzumiranje višanja utječe pozitivno na smanjenja boli kod osteoartritisa. Stručnjaci iz Arthritis Foundation (SAD) preporučuju oboljelima od artritisa tri puta dnevno popiti 100% sok od višanja razrijeđenog s malo vode.

Konzumiranjem višanja potiče se zdravlje kardiovaskularnog sustava jer doprinose smanjenju razine kolesterola u krvi, smanjenju rizika od pojave ateroskleroze i metaboličkog sindroma.

Zvuči nevjerojatno, ali čini se da bi višnje mogle zamijeniti lijekove kao što su aspirin ili ibuprofen kod blažih bolova. Američko društvo kemičara navodi da 20 višanja dnevno ili koncentrat od te količine višanja ima isti učinak na oslobađanje od boli kao aspirin ili ibuprofen.

Od višanja se i bolje spava, jer je prirodan izvor hormona melatonina. S dvije čaše soka od višanja tjedno pomažemo regulaciji ritma srca što pomaže zdravijem snu.

Preliminarna istraživanja na laboratorijskim životinjama pokazuju obećavajuće rezultate o djelovanju fitokemikalija iz višanja na smanjenje rizika od pojave raka. Flavonoid kvercetin se pokazao kao vrlo moćni antikancerogeni agent, uz elaginsku kiselinu i perilil alkohol vrlo je snažan u borbi protiv raznih oblika raka.