UN dijeta

Striktno sprovođenje ove dijete dovodi pored skidanja kilograma i do promjene metabolizma pa se izgubljeni kilogrami ne vraćaju. Dijeta traje 90 dana. Ako je potrebno oslabiti manje kilograma, dijeta se prekida ranije, ali tada NE dolazi do promjene metabolizma.

UN dijeta uvek počinje proteinskim danom, zatim slijede skrobni, ugljenohidratni dan, voćni dan, pa ponovo proteinski. REDOSLJED DANA SE NE SMIJE MIJENJATI.

A sada - počnimo sa opisom UN dijete.

Doručak
Svih 90 dana VOĆE. Jedu se po dva ista voća ili šaka suvog voća ( izbrojte 8 komada, biće dovoljno ).

Prvi dan - PROTEINSKI DAN

Ručak
• Meso, dinstano, bareno ili pečeno (3 parčeta - restoranska porcija - do 250 gr) ili 3 kuvana ili pečena jaja  ili nešto od mliječnih proizvoda pa i soje.
• Hljeb - parče integralnog hleba
• Salata - u neograničenim količinama sa maksimalno 1 kašikom ulja
• Supa - obavezna ( bez rezanaca - 1 šolja / 3 dcl ) a ako se konzumiraju mlijeečni proizvodi onda supa nije obavezna popite jogurt ili mleko.

NAPOMENA: Različite vrste proteina se ne miješaju u jednom obroku a ni u danu.

Večera
Isto sto i za ručak, ali bez supe i BEZ HLJEBA. Obavezno je da ako se meso jede za ručak jede se i za večeru, a ako su jaja za ručak, moraju biti i za večeru.

Drugi dan - SKROBNI DAN

Ručak
• Pasulj, grašak, sočivo, pirinač, krompir - kuvano, jedino uz dodatak začina (so, vegeta, biber, kečap, kuvani paradajz) - pun tanjir
• Hljeb - parče
• Salata

Večera
Isto kao i za ručak, ali pola mjere. Večera je BEZ HLJEBA

UN dijetaTreći dan - DAN UGLJENIH HIDRATA

Ručak
Kuvana tjestenina uz dodatak začina - kečapa ili slično, ili pica samo sa dodatkom kečapa, ili slano pecivo u količini pice u piceriji (npr. 3 kifle)

Večera
Dva tanja parčeta torte, ili 3 - 4 kolača, ili 3 - 4 kugle sladoleda
Obavezno - 1 rebro čokolade za kuvanje

Četvrti dan - VOĆNI DAN

Ručak i večera
Samo mješano voće, koliko se hoće.

Dodatne napomene:

• Poslije kruga od 7x 4 dana, tj. 29 dana (tri puta u toku dijete) drži se "vodeni dan". Cijelog dana pije se samo voda;
• Obavezno poslije voćnog, a ponekada poslije vodenog, nastavlja se sa proteinskim danom;
• Kafa i čaj se mogu piti, ali bez sećera. Sokove svesti na najmanju moguću mjeru;
• Obavezno je uzimati poslije ručka 1 tabletu, koja sadrži dnevnu dozu vitamina i minerala;
• Pauza između obroka prvog dana je 4 sata, a drugog i trećeg dana je 3 sata; za vreme voćnog dana pauza imeđu obroka je 2 sata;
• Posle 8 sati uveče nemojte ništa jesti.

Sve što je navedeno mora se jesti jer ima svoju ulogu u organizmu. Voće je obavezno za doručak, jer najbrže daje energiju, čokolada trećeg dana takođe, jer štiti organizam od moguće alergije.

Količine hrane su veće od uobičajenih, a namirnice podešene našim uslovima i podneblju. Mora se biti doslijedan i uporan. Može se desiti da prvih deset dana ne dođe do gubitka kilograma, ali onda počne nagli gubitak i to čak 3 - 4 kilograma. Poslije 90 dana dijete, još 90 dana za doručak se jede voće, dok se za ručak i večeru vraća na uobičajeni način ishrane. U tom periodu treba da se izgubi još 3 kg što je pokazatelj promjene metabolizma. Ako se ne izgube, dijetu treba ponoviti, ali tek posle 3 meseca.

DIJETA SE NE SMIJE PRODUŽAVATI VIŠE OD 90 DANA - JEDINO POSLIJE PAUZE OD 3 MESECA MOŽE SE SPROVESTI NOVIH 90 DANA DIJETE.