Ljekovita svojstva nara (šipka)

Nar, jabuka s puno, puno koštica od pamtivijeka se jede ne samo zbog svojeg okusa, već i ljekovitih svojstava.

Jabuka nad jabukama, simbol ljubavi, plodnosti i rajskih užitaka, nar se uzgaja već 5.000 godina. Jabuka s puno, puno koštica (ima ih i više od 600) od pamtivijeka se jede ne samo zbog svojeg okusa, već i ljekovitosti. Osim o fantastičnom okusu njegovih zrelih sjemenki i jela u kojima se koristi poput povrtnih i voćnih salata, krema, umaka i sladoleda, naveliko se raspravlja i o njegovoj hranjivosti i ljekovitim svojstvima.

Nar smanjuje štetne posljedice nastale uslijed alkohola, pušenja.

Sokovi i dodaci prehrani na bazi nara posebno su popularni u SAD-u, državi koja prednjači po broju znanstvenih studija o njegovom pozitivnom utjecaju na ljudsko zdravlje, ali i ljepotu. Stoga ne čudi što su napitci od nara popularni ne samo u fitness centrima i uredskim kantinama, već i na partyjima, kojih nema bez pomitinija, martinija sa sokom ovog, trenutno vrlo popularnog ploda. 


Doista, brojne znanstvene studije u različitim dijelovima svijeta dokazuju ono što su ljudi znali još u doba antike. Plod nara (Punica granatum) prava je mala bomba vrijednih bioaktivnih sastojaka koji ne samo da sprečavaju, već i ublažavaju, pa i otklanjaju brojne zdravstvene poremećaje i bolesti.

U prilog tome govore njegovi sastojci, pa primjerice 100 g svježeg soka nara koji ima otprilike 69 kcal, sadrži 85,4 g vode, 0,2 bjelančevina, 0,2 masti, 16,7 ugljikohidrata i 3,1 g balastnih tvari, pa tako između ostalog i 1 mg natrija, 200 mg kalija, 3 mg kalcija, 8 mg fosfora, 3 mg kalcija, 3 mg magnezija i 8 mg vitamina C. K tome tu su i vitamini E, B1, B2 te selen, cink, bakar i željezo. Zbog svojih pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje, nar doista zaslužuje da se s ostalim voćem svakodnevno nađe na našem jelovniku. K tome, za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju ¼ l svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka.


Nar smanjuje štetne posljedice nastale uslijed alkohola, pušenja.

Zbog velike količine bioaktivnih tvari, prvenstveno polifenola, flavonoida i tanina, koji neutraliziraju razorni učinak slobodnih radikala uzročnika starenja organizma, ali i zloćudnih bolesti, nar je jači antioksidant od već poznatih i priznatih namirnica s antioksidacijskim djelovanjem.

Primjerice, dokazano je da sok ima i do tri puta, a eliksir i do deset puta jači učinak od zelenog čaja i crnog vina. Nar i pripravci od nara između ostalog pozitivno utječu na rast i obnavljanje stanica te su posebno učinkoviti u preventivi, ali i u procesu liječenja zloćudnih oboljenja dojke, prostate, želuca, pluća i kože te leukemije. No, to još nije sve. Osim što pozitivno utječe na obrambene sposobnosti organizma, čuva stanice i potiče izmjenu tvari, nar ima dokazani ljekovit učinak na naš organizam, posebno na srce i krvotok te probavne organe i organe za disanje. Primjerice, snižava visoki krvni tlak, potiče prokrvljenost i poboljšava pokretljivost mišića srca, smanjuje učestalost napada kod angine pectoris, sprečava srčani infarkt, snižava kolesterol i šećer u krvi te sprečava i ublažava arteriosklerozu.


Nar pogoduje kod bronhitisa i tuberkuloze, djeluje protiv čira na želucu i probavnih poteškoća te općenito smanjuje štetne posljedice nastale uslijed alkohola, pušenja, UV-zračenja i onečišćenja okoline. Sok i pripravci od nara djeluju protiv upala izazvanih virusima i bakterijama (testira se učinak nara na HIV virus), potiču zacjeljivanje rana te primjerice smanjuju reumatske bolove, poteškoće sa zglobovima, posebno artritis. K tome, nar pogoduje zdravlju sluznice i zubnog mesa. 

Nar pogoduje i ženskom i muškom zdravlju

Eliksir nara je i do deset puta jači antioksidant od zelenog čaja i crnog vina.

Nar ima i anti-aging učinak, sprečava prijevremeno i usporava prirodno starenje kože, pa ublažava bore, vlaži kožu lica i tijela, učvršćuje je i čini elastičnom. Nar pogoduje i ljepoti kose i noktiju, a kako smanjuje apetit, na njega se možemo pouzdati i u procesu mršavljenja. S obzirom da sadrži i biljne hormone, fitoestrogene, nar dokazano pomaže u slučaju hormonalne neravnoteže te ublažava neželjene simptome prije i za vrijeme menstrualnog ciklusa, a posebno u razdoblju klimakterija i menopauze.

Stoga, između ostalog ublažava ili sprečava nagle promjene raspoloženja, umor, noćno znojenje, navale vrućine i crvenilo kože i suhoću sluznice te što je posebno važno, djeluje i u slučaju osteoporoze. K tome, nar pogoduje i spolnoj želji, pa su primjerice u antičkom Rimu mlade djevojke nosile njegov cvijet u kosi kako bi dale do znanja da su zrele i spremne za ljubav. 

Konzumiranje ploda i soka od nara koristi i u trudnoći, jer pozitivno djeluje na prenatalni rast i razvoj djeteta, posebno njegova mozga. No, nar nije od pomoći samo ženama, već i muškarcima. Brojne studije govore u prilog tome da su preparati na bazi nara od velike pomoći u sprečavanju ili ublažavanju posljedica zloćudnih oboljenja prostate. 

Dokazano je primjerice da permanentno konzumiranje soka nara značajno smanjuje PSA (prostata specifični antigen) marker, odnosno vrijednost koja upućuje na to kolika je vjerojatnost da muškarac ima rak prostate. Nadalje, nar pozitivno djeluje i na libido, ali i pomaže kod manjih problema s erekcijom te poboljšava kvalitetu sperme i plodnost muškarca.