Rusmarin odličan lijek protiv baktrija

RUSMARIN odlično djeluje protiv bakterija (stafilokok, streptokok, escherichia coli) i protiv gljivica (candida).

Nisu uzalud stari Rimljani palili njegove grančice u vrijeme velikih zaraza.

RUSMARIN (Rosmarinus Officinalis) ili rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad, čije ime potječe od latinskog ros (rosa) i marinus (more), ...

Kako ga možemo koristiti u našoj svakodnevici?
Kod kašlja - rusmarin olakšava iskašljavanje. Koristiti ga možete u inhalacijama ili nanositi mješavinu na područje prsa i gornji dio leđa. U 500ml vode dodaje 1 kap rusmarina, inhalirajte 1 minutu, pa dodajte još jednu kap. Ponovo inhalirajte 1 minutu, tako do najviše 5 kapi tj. 5 minuta. Inhalacije se mogu ponoviti 2-3x dnevno, ali se ne preporučuju kod astme. Zajedno s rusmarinom možete kombinirati ravensaru koja će ojačati imunitet.

Kod problema s cirkulacijom - ružmarin 1,8 cineol pokreće arterijsku cirkulaciju. Zajedno s čempresom i cedrom himalajskim idealan je za poticanje cirkulacije. U 30 ml baznog ulja dodajte 10 kapi ružmarina, 8 kapi čempresa, 6 kapi cedra, te 10 kapi lavande prave. Nanesite lokalno i potaknut ćete cirkulaciju, limfu i opustiti napete mišiće.

Kod bolnih zglobova (reumatoidni artitis) - zajedno s paprovcem i lovorom ublažite si bol. U 30 ml baznog ulja stavite 10 kapi ružmarin 1,8 cineol, 8 kapi cedra himalajskog, 6 kapi borovica bobice, te 4 kapi paprovca i 4 kapi lovora. Nanesite na bolno mjesto i utrljajte 2-3 puta dnevno.

Stimulira cijeli organizam, a i misaone procese - sjećate li se umorno i bez energije, ujutro, nakon tuširanja, raspršite po tijelu ružmarinovu maglicu. U 50ml hidrolata smilja (regenerira kožu i potiče protok krvi u koži), dodajte pola čajne žličice glicerola sa 6 kapi ružmarina. Dobro promiješajte i raspršite po tijelu. Aromalampicu s 10 kapi ružmarina i 5 kapi eukaliptusa upalite kod učenja ili nekih misaonih procesa. Naime, znanstveno je dokazano da je pamćenje ključnih činjenica bolje i lakše ukoliko se koriste eterična ulja. Ružmarin olakšava sistematizaciju znanja i njegovu primjenu, pa je i rezultat testova bolji.

S obzirom da djeluje na bakterije i gljivice ružmarin se može koristiti i kao sredstvo za čišćenje u kuhinji (radne površine, staklo). U 60ml vode dodajte 20ml octa (jabučnog) i 10ml alkohola. U to dodajte eterična ulja: 10 kapi limuna, 10 kapi ružmarina i 5 kapi lavande. Promiješajte i raspršite po površini.


Njega kose - ružmarin 1,8 cineol koristi se kod prhuti, a potiče i sjaj kose. U 15 ml baznog ulja pšeničnih klica i 15 ml kantarionovog ulja dodajte 10 kapi ružmarina i 10 kapi palmarose. Nanesite na kosu (prije pranja) i ostavite da odstoji (30min).

Na emocionalnoj razini, ružmarin daje snagu i ustrajnost. Imate li neki bolni i težak odnos, ružmarin će pomoći u uzajamnom iskazivanju osjećaja i rješavanju.

Eterično ulje rusmarina 1,8 cineol ne preporučuje se kod visokog krvnog tlaka, trudnica ni djece. Kod svih receptura, gore navedenih, smanjite broj kapi kod djece

Recepti:
Alkoholotura: 30 gr sitno isjeckanog ružmarina, 1 limun isječen zajedno sa korom (na kockice), 2 ploćice kamfora, 300 gr 96% alkohola. Mješavina treba da stoji 48 sati na suncu - ili toplom mjestu, dobro zatvorena. Nakon toga se procijedi i na preostalu masu nalije ponovo 300 gr alkohola. Poslije 48 treba spojiti oba sastojka i može se upotrebljavati za masažu bolnih mjesta - leđa, bokova, ili nervoznih bolova u otečenim nogama.

Protiv bijelog pranja: Čaj za ispiranje: 5 velikih kašika mješavine od po 20 gr kamilice, rusmarina, kadulje stolisnika i bijele koprive (Lamium album) popari se sa 1 l kljucale vode, poklopi i nakon 3 sata procijedi. Ispira se mlakim čajem. Istovremeno treba piti ovaj čaj: 2 velike kašike mješavine od po 25 gr rusmarina, kadulje, stolisnika i bijele koprive, popari se sa 4 dl kljucale vode, pusti da odstoji 2 sata, procijedi, i pije pola ujutro, a pola uveče.

Vino od rusmarina: 2 velike kašike rusmarina kuhati 5-10 min u 7,5 dl vode i 2,5 dl vina (bijelo). Kada se ohladi procijediti i piti 1-2 šoljice dnevno protiv upale bubrega.

Dobro je 2 velike kašike rusmarinovog lisca i cvijeta potopiti da odstoji 6 dana u 1 l bijelog vina, ili 60% alkoholu, a zatim procijediti. Pije se dnevno po čašica od rakije natašte. Umiruje srce, podstiče mokrenje i cirkulaciju, pa se koristi i kod vodene bolesti, reume, gihta i upale zglobova.

Od istih bolesti lijeće i kapljice rusmarina, koje se dobiju tako što se razrezane grančice rusmarina preliju alkoholom ili maslinovim uljem. Takve kapljice mogu da se čuvaju godinama. Uzima se dnevno dva puta po 6 - 10 kapi na šećeru - ako su na ulju, ili 20 - 25 kapi u vodi, ako su alkoholne.

Napomene: Otrov rusmarina izaziva tromost, dok kod pelena i kadulje izaziva agresivnost. Rusmarin u predoziranim količinama uzrokuje i proljev.