Crvena djetelina

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom djetelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek.

Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju.

Osim toga, crvena djetelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije.

Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre, a neki fitoterapeuti tvrde da, čak, liječi i sve vrste kancera.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmjeri sa čičkom, štavoljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore. Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje grla, 4-5 puta na dan. Crvena djetelina raste po livadama i pašnjacima, a njeni raskošni crvenopurpurni cvjetovi predstavljaju bogatu riznicu ljekovitih sastojaka.

Sakupljaju se od maja do septembra, suše u sjenci, a zatim koriste protiv raznih tegoba i bolesti. Ženama u predmenopauzi i menopauzi, zbog toga što posjeduje obilje biljnog hormona estrogena, može da olakša mnogobrojne probleme karakteristične za taj period života. Ekstrakt crvene djeteline sadrži četiri različita izoflavonoida, koji su slične strukture kao ženski polni hormon estrogen, a efikasniji od soje jer sadrži od deset do dvadeset puta više biljnih hormona.Preparati sa biljnim estrogenom u kombinaciji sa vitaminom E pomažu u otklanjanju neprijatnih tegoba ispoljenih u vidu valunga, nesanice, pojačanog znojenja i nervoze. Takođe, regulišu nivo holesterola, štite srce i krvne sudove, čuvaju strukturu kože i sluzokože, smanjuju mogućnost nastanka osteoporoze, usporavaju starenje, što je sve usko povezano sa smanjenjem funkcije jajnika poslije 40. godine.

Pored toga, istraživači Američkog društva za borbu protiv kancera dokazali su da izoflavonoidi crvene djeteline pozitivno djeluju na ćelije prostate, tjerajući ih da stvaraju odbrambene mehanizme protiv kancerogenih ćelija. Podrazumijeva se da prethodno treba uraditi sve detaljne ljekarske preglede. Narodna medicina ovu biljku preporučuje u vidu sirupa za liječenje astme, čaja za ispiranje grla četiri-pet puta na dan, kao sedativ koji ima umirujuće dejstvo, kao diuretik, za čišćenje kože sa ekcemima, pišu Novosti.

Sirup protiv astme
Sirup se priprema tako što se šaka crvene djeteline pomiješa sa dvije šolje meda i sokom od dva limuna. Sok djeteline i med se prvo prokuhaju, pa u taj sadržaj doda limunov sok, a onda sve zajedno sipa u flašu i zatvori. Zavisno od težine bolesti i ispoljenih simptoma, uzimaju se jedna-dvije kašike nekoliko puta dnevno, a radi boljeg djelovanja, guta se polako.


Čisti krv
Ruska narodna medicina preporučuje čaj koji čisti krv i limfu. Uzmite 25 grama svježe djeteline, pet grama svježeg lišća maline i pet grama svježeg kantariona. Prelijte čašom ključale vode i ostavite da odstoji osam do 10 minuta. Pijte po 2-3 čaše svakodnevno, tokom 10-14 dana.

Za bolju plodnost
Irci tvrde da je od njihovih predaka potekao čaj protiv neplodnosti. Po tom receptu, treba vam: 30 gr sušenih cvjetova djeteline i jedna kašičica sušenih listova nane. Sve to prelijte sa jednom litrom ključale vode i ostavite poklopljeno 15 minuta. Čaj zasladite medom i pijte tokom dana.

Ublažava bol u grlu
Šaku sušenih listova djeteline prelijte sa 4 čaše provrele vode, ostavite poklopljeno 10 do 15 minuta, procijedite, dodajte malo meda i služite toplo. Ovaj čaj je dobar protiv prehlada i bolnog grla (služite topao), kao i za iskašljavanje.