Jabučni ocat

Jabučni ocat je vrhunski lijek i preventiva. Nastaje procesom vrenja pomoću octenih bakterija. Naravno osnova jabučnog octa je octena kiselina koja je antiseptik i konzervans.

Zahvaljujući konzervirajućem djelovanju octene kiseline u octu ostaju konzervirani svi ljekoviti sastojci jabuke, ali se procesom fermentacije stvaraju i novi ljekoviti spojevi. Sastoji se od 100-tinjak sastojaka: veliki broj vitamina, minerala, elemenata u tragovima.

Sadrži razne alkohole, voćne kiseline, pektine, enzime. Izrazito kompleksna struktura čini ga vrhunskim lijekom i preventivom.

Pri tome ne govorim o kupovnom octu iz trgovine. Industrijski, kupovni ocat je potpuno bezvrijedna namirnica, nastao od ostataka jabuka, vrlo često je kemijski zakiseljen. Pravi jabučni ocat je izuzetno vrijedna namirnica i nastaje od zdravih, ne prezrelih jabuka.

Naravno, najbolja kvaliteta se postiže od divljih sorti jabuka. Dobiva se hladnim prešanjem jabuka i sazrijeva na prirodan način bez ubrzavanja kemijskim dodacima. Savjetujem vam da se ostavite kupovnog octa i pređete na ovu prirodnu i zdravu namirnicu.

Ljekovitost jabučnog ocata:

- održava vitalnost i osvježava organizam, potiče cjelokupni metabolizam, te jača imunitet
- povoljno djeluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne žile
- čisti krv i pospješuje uklanjanje štetnih tvari iz organizma, pa tako i zglobova i vezivnog tkiva,    njegovom se primjenom mogu znatno ublažiti posljedice artritisa
- ocat pomaže i kod proširenih vena, - - natečenih stopala te bolnih ili umornih mišića
- dugotrajnom konzumacijom jabučnog octa može spriječiti osteoporoza i karijes
- povoljno djeluje i na probavu.
 -potiče lučenje želučane kiseline.
 -štiti crijevnu floru od toksičnih bakterija, smanjuje nadutost i proljev, te regenerira sluznicu crijeva
- povoljno djeluje na rad jetre, slezene i žuči, bubregaNaime, jabučni ocat čisti organizam razgrađujući suvišne masnoće, a octene kiseline neutraliziraju određene enzime koji potiču stvaranje i nakupljanje masnoća, te tako pospješuje "topljenje" viška kilograma.
Zahvaljujući visokom udjelu kalija (samo je jedna žlica octa dovoljna da se zadovolji dnevna potreba organizma!), jabučni ocat povoljno utječe na rast i diobu stanica, te živčanu i mišićnu aktivnost.jabučni ocat

Jedna žlica pravog jabučnog octa opskrbit će vas dovoljnom količinom minerala i vitamina za kojom organizam suvremenog čovjeka vapi. To je nešto slično kao i limun i takve namirnice definitivno treba koristiti. Kako? Jednostavno ujutro, natašte popijte ovaj napitak:
- čaša tople vode
- jedna žlica pravog jabučnog octa
- 1 žlica livadnog meda

Jednostavno u čaši vode otopite sve navedene sastojke. Volim kada se površina napitaka blago zapjeni od velike količine ljekovitih sastojaka. Napitak je izrazito ugodan i uopće nemate osjećaj da pijete ocat. Upotrebljavam livadni med jer je najjeftiniji, ali i najzdraviji. Raznolikost i ljekovitost livadnih trava je nemjerljiva i taj med je izrazito pogodan za djecu. Priviknite i djecu na ovaj prirodni napitak. Djeci time dajete dovoljnu dozu za imunitet i zdravlje odmah ujutro. Ocat sa svojim antiseptičkim svojstvom predstavlja izuzetan lijek kod grlobolje i upala kojima su djeca sklona.

Ovaj recept sam našla na jednom starom tetinom papiriću i dugo sam ga držala pokraj sebe, znajući da je to fenomenalna stvar. Vjerojatno mnogi znaju za taj recept. Činjenica je da mnogi koriste ovaj recept kod problema cirkulacije, kapilara i vena. 
Pri tome se koriste 2 žlice octa i pije se 40 dana, 3 puta dnevno, prije jela.

Kao kozmetičko sredstvo...

Jabučni ocat je izuzetno kozmetičko sredstvo. Povoljno djeluje na vlasište i kosu. Ozdravlja vlasište, uklanja perut i sprječava opadanje kose. U kombinaciji s koprivom postaje izuzetno sredstvo za kosu i vlasište. Koristi se također za izbjeljivanje zubi, povoljno djeluje na desni.

U kožnoj kozmetici također je važan sastojak. Sadrži visok postotak kalija koji je neophodan za obnavljanje mekih tkiva, čime se sprječava prerano starenje kože. Kao oblog smiruje svrbež i iritiranu kožu. Rastvara višak masnoće s površinskog sloja kože, pa je koristan za čišćenje masne i nečiste kože. Održava acidobaznu ravnotežu kože, uklanja mrtve stanice s površine kože, pa nakon primjene jabučnog octa, koža postaje mekša i sjajnija. Može se koristiti i za njegu izrazito osjetljive kože. Također izbjeljuje staračke pjege, liječi modrice i smiruje jake upalne reakcije na ubode insekata, te liječi opekotine od sunca.