Mućkanje suncokretovog ulja u ustima izuzetan lijek

Možda zvuči čudno ali sasvim je moguće iz organizma izbaciti otrove uz pomoć kašičice ulja!

Mućkanje ulja u ustima je vrlo jednostavan ali efektan metod kako prevencije tako i lečenja uz pomoć ulja i posle nekoliko vekova, koliko se koristi, i dalje izaziva veliku pažnju medicinske strule i šire javnosti. Mućkanje ulja je zapravo metoda utemeljena na medicinskim tretmanima koji su opisani u drevnim indijskim spisima. 

Sanskrtsku reč „ayurveda“ koja je zapravo ime ovakvog lečenja, prevodimo kao ”nauka o životu i dugovečnosti”.

Lečenje staro 5000 godina
Ovaj skoro 5000 godina star tradicionalni indijski način lečenja, dosta puta se dokazao u praksi, i nema dileme da je i te kako vredan pažnje kada je u pitanju ljudsko zdravlje.

Prema učenju „ayurvedi“, naše zdravstveno stanje zavisi od ravnoteže tri faktora odnosno psihofizioloških energija koje upravljaju našim umom, duhom i tielom.

Ako jedan od ovih elemenata nazvanih „doše“ ne funkcioniše u ravnoteži, to narušava naše zdravlje i nastupa bolest. Uglavnom do poremećaja doša dolazi zbog taloženja ame (toksina) u našem organizmu.

Čišćenje toksina iz tela hladno cedjenim uljem

„Ayurveda“ preporučuje nekoliko metoda čišćenja tela od „ame“ i , jedna od njih je mućkanje ulja u ustima.

Suncokret ulje

U ovoj proceduri izbacivanja otrovnih materija iz organizma, (ame), rezultat se postiže svakodnevnim redovnim mućkanjem suncokretovog ili susamovog ulja u ustima.

Ulje nakon tretmana nikako ne sme da se proguta, već je potrebno da se ispljune, a onda je obavezno ispiranje usta.

Prema mnogim svedočenjima, ovaj postupak omogućava organizmu da se sam izbori protiv nastupajuće bolesti, bez ikakvih neželjenih nusefekata koji su uobičajeni kod korišćenja medikamenata.
Kako mućkati ulje

Uljna terapija pretpostavlja da se koristi isključivo hladno cedjeno ulje. Najbolji su suncokretovo ili ulje susama – nerafinirano. Neka iskustva kažu da se u cilju ovakve terapije mogu upotrebiti i maslinovo ulje ili bilo koje drugo koje nije rafinisano i koje je obavezno hladno cedjeno.

Takođe, u cilju jačeg dejstva, osnovnom ulju koje ste izabrali za mućkanje, možete da dodate nekoliko kapi nekog drugog lekovitog ulja, u zavisnosti od vrste zdravstvenog problema.

Na primer, dodajte ulje lavande za smirenje i opuštanje, ulje ruzmarina za poboljšanje cirkulacije, ulje od kamilice protiv infekcija ili anisa za pročišćavanje disajnih puteva.


Terapija se sprovodi ujutru, na prazan stomak. Uzmote u usta jednu supenu kašiku izabranog ulja i polako ga mućkajte i premeštajte u ustima u trajanju od 15 do 20 minuta. Pošto se smatra da ulje tokom ovog procesa usisava štetne materije i toksine, ne smete da ga progutate.

Poriv za gutanjem sprečitete tako što ćete nakratko prestati mućkati ulje i tada duboko udahnite na nos, ili progutajte ‘na suvo', pritom zadržavajući sadržaj odnosno ulje u prednjem delu usne šupljine.

Za vreme mućkanja, moguće da će se javiti veća količina pljuvačke, pa će ukupan sadržaj tečnosti u vašim ustima biti veći. Ako je baš preobilan, ispljunite ga ranije. Bilo kako bilo, sadržaj je obavezno izbaciti iz usta nakon 15 do 20 minuta.

Koje bolesti se leče mućkanjem ulja

Ova metoda se u praksi, prema nekim iskustvima, pokazala efikasnom u borbi protiv niza bolesti i zdravstvenih tegoba, kao što su: glavobolje, zubobolje, hronični umor, nesanica, astma, ekcemi, plućne bolesti, artritis, crevna i želudačna oboljenja, bolesti jetre, srca i bubrega, bolesti koje su tipične za žene…

Pored ovog priznaćete podužeg spiska, uljna terapija izbeljuje i učvršćuje zube, zaustavlja krvarenje iz desni i pomaže kod problema sa paradontozom.

Kako funcioniše terapija uljem

Objašnjenje delotvornosti ove metode leži u tome da za vreme mućkanja svih otprilike šest litara krvi proteče kroz pljuvačne žlezde, pa se na taj način organizam se oslobađa štetnih supstanci. Najjednostavnije rečeno, uz pomoć ulja, izbacujemo otrove iz organizma.

Osim u lečenju, terapija uljem se koristi i u svrhu preventive, jer ojačava imuni sistem, i u samim naznakama neke bolesti, može da je suzbije na vreme.

Napredno mućkanje

Nakon sticanja iskustva, prilagodite vreme mućkanja svom organizmu. Ulje treba da ispljunete čim osetite da se gustina sadržaja u ustima promenila, ali postupak ne bi trebalo da bude kraći od 10 minuta, jer se smatra da nakon deset minuta ulje izvlači štetne supstance iz tela.

Posle mućkanja, ispljunuto ulje treba da bude beličasto i retko, a ako ostane žuto i gusto, znači da ga niste dovoljno mućkali. Po završetku mućkanja, usta obavezno operite toplom vodom a zube operite.

Možete usta isprati i slanom vodom ili nekim čajem, ako vam smeta ostatak mirisa ulja koje ste upotrebili.

Za preventivne svrhe, sasvim je dosta mućkanje jednom dnevno i to ujutru. U terapijske svrhe, postupak treba ponavljati tri puta na dan, pre obroka.

Koliko traje terapija uljem

Trajanje terapije zavisi od bolesti i opšteg stanja organizma. Akutne bolesti moguće je izlečiti za manje od nedelju dana, a za hronične treba od nekoliko meseci do godinu dana.

Nekada je moguće da se stanje kratkoročno pogorša ili da se javi povišena telesna temperatura, naročito kod osoba koje pate od više bolesti. Te smetnje su obično prolazne, pa terapiju svakako treba nastaviti, do potpunog izlečenja.