Nevenovo ulje

Njegovo djelovanje u vanjskoj primjeni – njegovo svojstvo da zalječuje rane, naboje, ozebline, opekotine, ekceme, impetigo, čireve, prišteve, kurje oči, bradavice i akne.

Priprema nevenovog ulja:

Uberite u kasno prepodne, pred samo podne otvorene cvetove nevena i nešto malo listova. Iseckajte cvetove i listove makazama i stavite sve u široku teglu.

Prelijte suncokretovim ili maslinovim uljem, zatvorite teglu i stavite na sunce i toplo mesto, jer toplota ehstrahuje lekovite tvari iz nevena. Neka tegla stoji na suncu 3 do 4 nedelje. Svakodnevno promućkajte. Na kraju proceidite i stavite u tamnu staklenu ili farmaceutsku boičicu i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.Pažnja: nevenovo ulje zna da brzo oksidira. Uvek kada uzimate ulje od nevena proverite da nije promenilo boju ili se užeglo, jer je tada izgubilo lekovitost. Ulje od nevena se može piti kod osetljivog želuca sa ranicama ili postojanja čira na želudcu i dvanaestopalačnom crevu, dve kašike dnevno pre jela, samo napominjemo da ulje mora biti sveže i sa jestivim uljem napravljeno.