Trnine

Čaj od trnine jača želudac, pospješuje izlučivanje mokraće, odstranjuje kožne osipe

Trnina je grm, visine od 1 do 3 metra, kojemu su mladi izdanci baršunasto dlakavi. Listovi su sa peteljkom, ovalnog oblika, nazubljeni, s donje strane u početku razvoja oskudno dlakavi a kasnije goli. Trnina cvijeta od (ožujak) do aprila a pojedinačno i do maja. Miris i okus trnine su nalik na gorki badem. Plodovi sazrijevaju u septembru.

Trnina u sebi sadrži tanin, jabučnu kislinu, druge organske kiseline i šećer.Sabiru se cvjetovi u aprilu i maju, a plodovi s korjenom i korom u septembru i oktobru.  Plodovi se beru zreli, no može se sa sabiranjem pričekati dok plodovi 2 do 3 puta ne promrznu. Plodovi imaju kiseo i trpak okus te stežu. Kada promrznu gube ova svojstva.

Plodovi se suše uz umjerneu umjetnu toplinu, pazeći pri tome da se dobro osuše, da ne budu spaljeni. Ako se plodovi dobro ne osuše, postaju pljesnivi te se ne smiju više upotrebljavati.


Ljekovito djelovanje:

-Otvara i jača želudac
-Odstranjuje kožne osipe i kožne nečistoće
-Umiruje želučane grčeve
-Pospješuje izlučivanje mokraće
-Rastvara sluz
-Plodovi prerađeni u ukusan pekmez pospješuju stolicu

Priprema čaja

Čaj od cvjetova: 2 kašikice čaja za jednu šolju čaja. Treba piti 2-3 dnevno, zaslađene sa malo meda. 
Čaj od korijena trnina koristi se kod groznice.
Čaj za čišćenje krvi: 6 dijelova cvijeta trnine, 4 dijela lista koprive, 2 dijela podanka pirike i dio lista kadulje dobre se izmješaju te se 1 puna kašika čaja za 1 šoljicu. Pije se nezaslađeno i u gutljajima 2-3 šoljice dnevno.