Biljni čajevi koji liječe upalu mjehura

Kopriva i zlatnica uz maslačak ili brezu imaju diuretsko djelovanje

Enterokok, E.coli, Ureaplazma, Klamidija, Klebsijela, Proteus, Streptokoki, Pseudomonas.

Sve ove bakterije, koje ja i moji pacijenti od milja zovemo "beštije" uzrokuju akutne, ali i što je još gore kronične upale mjehura, bubrega, prostate, jajnika, vrata maternice, mokraćne cijevi i svih ostalih dijelova urološkog i ginekološkog trakta.

Svugdje se zavlače, razmnožavaju se i dovode do upale sluznice unutarnjih organa. Zbog kraće mokraćne cijevi koja je u žena dugačka oko 5 centimetara, a u muškaraca duža, od 18 do 22 centimetara i ove upale su češće kod žena - eto, i tu je muški rod bolje prošao od nas.

Simptomi

Javljaju se bolovi u području donjeg dijela trbuha, učestalo mokrenje, peckanje, bolovi, moguć je iscjedak i povišena tjelesna temperatura.Oboljele osobe često imaju nagon za mokrenjem, a opet, kada dođu u toalet pomokre samo par kapi.To se javlja zbog jako upaljene i podražene sluznice mjehura i mokraćne cijevi. Kod manje djece ili malih beba ovi simptomi su puno jače izraženi. Djeca često imaju vrlo visoku temperaturu, bolove i nemogućnost mokrenja jer ih sve jako peče i boli.


Pretrage koje je potrebno napraviti

Potrebno je učiniti pregled urina i dodatno urinokulturu s antibiogramom. Prvi nalaz urina pokazat će nam općenito stanje i najvjerojatnije povišene leukocite, prisutne pločaste stanice, bakterije i kristaliće ili cilindre, te moguću prisutnost eritrocita tj.krvi. Nakon toga radi se urinokultura iz koje se vidi koliko je i kojih bakterija poraslo na laboratorijskoj hranjivoj podlozi i koji antibiotik najbolje djeluje na tu bakteriju. I tada ćeš naravno dobiti antibiotik. No, u današnje vrijeme ni antibiotici nisu više ono što su bili i što od njih očekujemo. Mnoge vrste bakterija postale su rezistentne tj.imune na antibiotik, mnoge su djelomično osjetljive i na putu da prestanu reagirati na antibiotik. Zato ja svojim pacijentima pripremam terapiju na bazi ljekovitog bilja.Terapija koja za sada opravdava svoje postojanje i zovem ju svojom terapijom broj jedan.

Umjesto antibiotika

Kopriva i zlatnica uz maslačak ili brezu imaju diuretsko djelovanje i tjeraju nas na mokrenje tj.pojačavaju rad bubrega. Time, kako ja kažem, pijemo i piškimo, pijemo i piškimo, pa mehanički pomažemo istjerati određeni broj bakterija iz organizma. Neven ima imunološko djelovanje i ono je veoma važno jer se imunitet stalno treba podizati. Posebna priča su brusnica i žutika koje sprječavaju primanje bakterija za sluznicu uroginekološkog trakta i dodatno djeluju baktericidno, dakle ubijaju bakterije. U čajnoj mješavini volim i šipak jer pridonosi boljem okusu, ali donosi i bogatstvo C vitamina. Bazga ima dodatno, protuupalno i imunološko djelovanje. Borovica djeluje diuretski i svojim eteričnim uljima koji su bogati pinenima pomaže u borbi protiv bakterijske upale.

Borovica se jedino ne smije davati trudnicama jer ima abortivno djelovanje, u velikim količinama i osobama koje boluju od glomerulonefritisa

Bakterije ne vole kiselo

Uz čaj se piju i biljne kapi od brusnice, žutike,koprive i borovice ili bazge. Dnevno treba popiti litru čaja, može i više, te za početak 50 kapi tinkture. Poslije se doza pojačava. U čaj treba dodati i limunov sok. Bakterije ne vole kiselo i neće preživjeti u kiseloj sredini urina koja mora biti pH 5-6. Budući da se uvin čaj ne smije kiseliti jer Uva ursi-medvjetka djeluje svojim arbutinom samo u lužnatom urinu, osobno niti ne koristim medvjetku pa se u moju čajnu mješavinu može dodati limun. Dapače, treba ga dodati i jesti kiselo voće jer tako dodatno pomažemo i pojačavamo terapiju. Osim voća, preporučujem limunadu te juhe od rajčice, kiselo zelje, kisele krastavce...

Može i C vitamin u prahu ili tableti, ali ja volim prirodne vitamine i minerale. Kod jačih bolova ili nemogućnosti mokrenja treba se napariti na čaju od kamilice 10 do 15 minuta.Tople i ljekovite pare opustit će spazam mišića, smiriti bolove i olakšati mokrenje. U slučaju da su bakterije pronađene u urinu njihov broj će biti izražen kao deset na četvrtu, što je granični nalaz i još ne traži antibiotik. Ako su vrijednosti veće, dakle 10 na 5. ili 10 na 6. pa čak i 10 na 7 tada će ti liječnik propisati antibiotik dodatno uz fitoterapiju.