OVI SAPUNI IZAZIVAJU RAK: Da li ih i vi koristite?

Ukoliko imate genetske predispozicije za kancer, ili ako postoji neki drugi okidač (u našoj zemlji svi smo bili izloženi dejstvu osiromašeenog uranijuma), jako je važno da izbjegavate sve kozmetičke proizvode koji sadrže triklosan.

Prema rezultatima novog istraživanja objavljenog u “Proceedings of the National Academy of Sciences“, upotreba antibakterijskih sapuna potpomaže rast tumora.

Otkriće se nadovezuje na već postojeću zabrinutost u vezi sa supstancm zvanom triklosan, koja je prisutna u velikom broju kozmetičkih proizvoda, sapuna i deterdženata. Triklosan se dovodi u vezu s alergijama kod djece, a potencijalno i s tažim oboljenjima poput raka dojke i disfunkcije štitne žlijezde, jer izaziva hormonski poremećaj.

– Zabrinuti smo zbog triklosana jer je prisutan svuda u našoj okolini – rekao je profesor Robert Tukej sa Univerziteta u Kaliforniji.Tokom istraživanja, miševi su bili izloženi djelovanju triklosana tokom šest mjeseci, a rezultati su jasno pokazali da ova hemikalija izaziva abnormalan rast broja ćelija, upalne reakcije i fibrizu jetre, što predstavlja idealne uslove za razvoj raka jetre kod ljudi.
Postoje procjene da čak 75 odsto antibakterijskih sapuna i šampona za kupanje sadrži ovu hemikaliju, iako je mnoge kompanije izbacuju iz upotrebe zbog toga što su zabrinute kako utiče na zdravlje.

Istraživači kažu da triklosan ne izaziva direktno rak jetre ili bubrega, jer ne utiče na mutaciju DNK, ali jednom kad se ta mutacija pojavi, izazvana nekim drugim uzrokom, ova supstanca potpomaže rast tumora.

– Ne kažemo da triklosan izaziva rak, ali bolje je biti oprezan i ne puštati ovu hemikaliju u široku upotrebu – kaže profesor Tukej.

Sve u svemu, pažljivo čitajte etikete na sredstvima za održavanje lične higijene.