Ne bacajte lišće mrkve

Dugi niz godina sam bacala lišće mrkve misleći da sigurno nešto nije uredu s tim listovima kada svi to bacaju.
Nije jasno kako je krenulo s tom dezinformacijom, ali je sigurno vrijeme da se to ispravi.

Niti jedan “grincek” (povrće za juhu) ne sadrži lišće mrkve. Možda list mrkve ne daje neki poseban okus juhi, ali nikako nije za bacanje. Listovi mrkve nisu otrovni i potpuno su jestivi !

Jedini argument protiv je sastojak furokumarin na koji neki ljudi mogu reagirati blažim alergijskim dermatitisom i to samo prilikom izloženosti suncu. Isti sastojak sadrži i list pastrnjaka.
Mlado lišće mrkve je izuzetno bogat izvor vitamina i minerala. U proljeće treba maksimalno koristiti tu namirnicu. Po nekim ljekovitim svojstvima je lišće mrkve čak i kvalitetnije od samog korijena. Sadrži više vitamina C od korijena i više vitamina K nego ijedno drugo povrće.

Ima detoksično djelovanje na jetru i cijelo tijelo. Bogato je čitavim nizom drugih minerala koji pozitivno djeluju na čitav metabolizam kao i na sprečavanje razvoja tumora. Djeluje antiseptički, protiv lošeg zadaha, bolnih desni i kod zubobolje.


Bogatstvo kalija daje toj namirnici pomalo gorak okus, no to nije razlog za izbjegavanje ovog povrća. Gorčina se može ublažiti kuhanjem. Lišće mrkve možete koristiti u salatama, omletima. Možete raditi juhu od lišća mrkve na način kako i inače radite juhe od lisnatog povrća. Čaj od lišća mrkve je odličan za čišćenje organizma.

S obzirom na istaknuto svojstvo čišćenja i pokretanja metabolizma, najčešće koristim lišće mrkve u proljetnim sokovima. Mlado lišće je odlično paše uz jabuku ili slično voće.


Sastojci koje stavljate u blender:

– nekoliko mladih stabljika lišća mrkve
– 2 komada voća (jabuka, kruška…)
– 2 čaše vode

Ponekad se među tim sastojcima nađe i mlado lišće cikle, kefir.. Sve su to sastojci koji će na najbolji mogući način ujutro nahraniti vaše tijelo.