Recept za domaći serum s C vitaminom: Revolucionarni preparat za pomlađivanje i uklanjanje pigmentacije

Serumi koji sadrže visoke doze vitamina C osiguravaju čvršću, glađu i mlađu kožu. Prve vijesti o ovom revolucionarnom preparatu došle su iz medicinskih krugova – američki dermatolozi i kozmetolozi smatraju ga velikim napretkom u njezi kože te sve češće propisuju svojim pacijenticama.

Popularnosti preparata pridonijele su i kalifornijske estetske klinike koje ga preporučuju prije i nakon laserskog tretmana pomlađivanja lica.

I dok je trend vitamina C već ovladao Amerikom, europljanke tek počinju shvaćati da vitamin C ne koristi samo za liječenje gripe. U čemu je njegova tajna?

Vitamin C nužan je za sintezu kolagena – proteina koji brine o strukturi i čvrstoći kože, a upravo novostvoreni kolagen «popunjava» bore i poboljšava strukturu kože. Zbog sve veće popularnosti preparata s vitaminom C već je provedeno i više kliničkih ispitivanja koja su potvrdila njegovu učinkovitost – otkriveno je da ima antiageing efekt u korekciji strukturnih i funkcionalnih oštećenja kože te da modificira mikrostrukturu kože i smanjuje dubinu brazda.Vjerojatno ste i sami ponekad iskusili koristi vitamina C – pomogao vam je da brže svladate prehladu ili jednostavno da se osjećate bolje i poletnije.


Na žalost, niti naranča svaki dan niti mega-doze vitamina u tableti ne mogu pomoći Vašem licu jer u tijelu postoje strogi mehanizmi koji kontroliraju količinu vitamina C koja je namijenjena koži. Ako usto pušite sitne krvne žile imat će još više problema u opskrbi vašeg lica dovoljnom količinom hranjivih tvari. Zbog toga je jedini način da «natjerate»kožu na pojačano stvaranje kolagena izravno utrljavanje vitamina C u kožu. No, nemojte misliti da za to možete iskoristiti limunov ili narančin sok!

Ne samo da bi mogli izazvati iritaciju nego bi i efekt pomlađivanja mogao izostati. Naime, u preparatima C-seruma vitamin C je tehnološki prilagođen dubljem prodiranju u kožu gdje njegovo djelovanje jedino i ima smisla. Treba paziti i na količinu aktivne tvari – ona mora biti dovoljna da potakne obnovu stanica kože, a opet ne smije djelovati agresivno.

Loša vijest je da je ovaj serum izuzetno skup, a odlična vijest – možete ga napraviti sami, i to za jako male novce. Za vas smo našli uputstvo koje prenosimo u cijelosti:

Često kupujemo gotove serume koji u sastavu imaju upravo ove sastojke koje ću Vam danas pokazati a plaćamo ih po 20 puta većim cijenama. Kako ovaj domaći, tako i kupovni C-serumi su skloni oksidaciji.

Zato je bitno paziti kada Vam C-serum promijeni boju, pogotovo požuti, bacajte i napravite novi jer takvi serumi koji oksidiraju mogu više nanijeti štetu koži nego koristi.

Sastojci:


– 1 čajna žličica askorbinske kiseline u prahu (DM, ljekarna, bio dućani),
– 3 čajne žličice destilirane vode,
– 1 čajna žličica glicerina (ljekarna – jeftino),
– 1/4 čajne žličice vitamina E (ljekarna, kupiti najmanje pakiranje tekućeg ili u kapsulama),
– bočica od tamnog stakla po mogućnosti s pipetom ( kapaljkom).

Vrlo je bitno da serum ne radite s nikakvim metalnim priborom, znači samo keramika, plastika , drvo ili staklo.

Priprema:

Dakle, u posudicu stavite žličicu askorbinske kiseline i tri žličice destilirane vode. Miješate plastičnom žlicom dugo, skoro 30-60 minuta dok npr gledate tv (poanta je da se kristalići askorbinske kiseline potpuno rastvore, a to je duži proces, npr dok pogledate svoju omiljenu seriju, serum je gotov)
Nemojte slučajno da Vam padne na pamet zagrijati vodu kako bi se c vitamin brže otopio jer će te ga time samo uništiti.
Nakon toga dodate žličicu glicerina i vitamin E. Ako kupujete kapsule, onda je probušite iglom i istisnete tekućinu u serum, u kapsuli nalazi taman količina koja je potrebna.
Vitamin E u serumu služi kao dodatni antioksidant što je super, te kao stabilizator.
Kada ste gotovi, prebacite serum u tamnu bočicu i prije svake upotrebe ga promućkajte.
Čuvajte na tamnom mjestu.
Ako imate masnu kožu, možete smanjiti količinu glicerina.
Možete napraviti serum i bez glicerina, ali tada nemojte stavljati niti vitamin E jer on nije topiv u vodi.
Takav serum je brže sklon oksidaciji.
I konačan rezultat, serum mora biti prozirna tekućina, eventualno bjeličasta.

Korištenje seruma:

Serum je najbolje koristiti ujutro kao prvu stvar nakon umivanja.
Na potpuno suhu kožu nanesite serum, ostavite ga najmanje 20 minuta a najbolje 40 minuta prije ostale njege.
Možete ga nakon pola sata isprati s lica jer je tada napravio “svoje”, te nastaviti s daljnjom njegom.
Ako ujutro nemate toliko vremena ili ste lijeni za to, možete ovaj ritual napraviti navečer.
Vitamin C je aktivan u koži dva dana, stoga ga ne morate koristiti svaki dan.
Stavljajte serum i na vrat, dekolte, ruke… koža će Vam biti jako zahvalna.
Pazite uvijek na kvalitetu svog seruma, tj prestanite koristiti čim promijeni boju.
Vitamin C je antioksidant što znači da se bori protiv slobodnih radikala koji nanose štetu koži.
Ako nanosite serum samo sezonski, slobodni radikali mogu u međuvremenu nanijeti koži više štete nego što će Vam C serum donijeti koristi, stoga ga koristite uvijek u intervalima od dva-tri dana.
C serum povećava otpornost kože na zračenje sunca.
Smanjuje pigmentacijske mrlje i mrlje od akni.
Koža postaje blistavija, zdravija, zategnutija, te smanjuje pore i bore.
Eto, ovaj serum ne košta puno, a bolji je od mnogih kupovnih.