PUŠAČI, DOSTA JE BILO: Ovo je najbolji način da ostavite cigare i to ZAUVEK!

Danas je Svetski dan borbe protiv duvanskog dima. Ako ste nikotinski zavisnik, odlučili smo da vam ponudimo najbolji način da se otarasite ove ružne i nimalo zdrave navike.

Postoje mnogi preparati za odvikavanje od pušenja, ali najzdravije je da ostavite cigarete prirodnim putem. Stručnjaci se slažu da je ovo najbolja metoda uz pomoć koje treba da ostavite pušenje, jer istovremeno doprinosi i drugim sferama vašeg zdravlja.

Jedna od najboljih odluka koju možete da donesete u svom životu je da prestanete sa pušenjem, ukoliko imate ovu nezdravu naviku.

Godinama se upoznajemo sa teškim posledicama koje ovaj porok ostavlja na organizam, zbog čega je sve veći broj pušača koji žele da prestanu sa pušenjem i poboljšaju kvalitet svog života, piše Zdravisimo.


Iako mnogi smatraju da je veoma jednostavno ostaviti pušenje, osobe koje su zavisne ne mogu to da urade tako lako. Proces ostavljanja pušenja može da bude dug, jako težak i da zahteva veliki trud i volju.

Većina pušača, koji žele da prestanu sa pušenjem, moraju da budu uporni da bi uspeli. Najbitnije je da ne odustanu, i da uvek imaju na umu da je moguće prestati sa pušenjem.

Ukoliko spadate u one osobe koje još uvek nisu uspele da se oslobode zavisnosti od pušenja, ne zaboravite sledeće savete i prirodne lekove koji će vam pomoći da ostavite pušenje na prirodan način.

Jednostavni saveti da ostavite pušenje

– Počnite tako što ćete da odredite datum kada želite da prestanete sa pušenjem. Nije neophodno da to bude sledeći dan ili sledeća nedelja. To može da bude neki datum u bliskoj budućnosti, do kog ćete polako i postepeno smanjivati broj popušenih cigareta. Poenta je da tog određenog datuma ne popušite ni jednu cigaretu.

– Informišite se o prednostima koje može da vam donese prestanak pušenja, da biste bili što više motivisani da ostavite pušenje.

– Ovu lošu naviku obavezno zamenite nekom drugom aktivnošću, koja će vam omogućiti zadovoljstvo. Počnite da se bavite nekim hobijem, bavite se sportom, družite se sa prijateljima i porodicom.

– Podelite sa porodicom i prijateljima vašu odluku o prestanku pušenja. Oni mogu da vam budu velika podrška, pomoć i motivacija da istrajete u vašoj odluci.

– Pre nego što dođe dan koji ste odredili za prestanak pušenja, bacite sve paklice cigareta koje ste sačuvali „za ne daj Bože“. Takođe, očistite stan i radno mesto, i provetrite ih od duvanskog dima.

– Nabavite kasicu i počnite da odvajate novac koji biste inače trošili za kupovinu cigareta. U početku će to da bude neznatna suma, ali posle dužeg vremenskog perioda primetićete koliko u stvari možete da uštedite para ako ne pušite.



Prirodni način da ostavite pušenje

Žen-šen

Ova biljka se koristi za smanjivanje želje za pušenjem. Konzumiranje Žen-šena vam može značajno pomoći da ostavite cigarete, jer inhibira proizvodnju dopamina, neurotransmitera zaduženog za osećaj sreće i blagostanja, koji se stimuliše nikotinom.

Žvakaća guma

Guma za žvakanje je postala dosta popularna tokom proteklih godina zbog svoje efikasnosti kod osoba koje žele da ostave pušenje. Birajte zvake bez šećera, koje nisu štetne po zube. Ovaj trik je jako koristan, jer ćete žvakanjem okupirati usta i um, i nećete imati priliku da mislite na pušenje.

Valerijana

Valerijana je biljka sa umirujućim dejstvom, i može da smanji stres i anksioznost kod osoba koje pokušavaju da ostave pušenje. Dve ili tri šolje čaja od valerijane dnevno mogu da pomognu u kontrolisanju želje za pušenjem. Preporučuje se upotreba valerijane pre spavanja, da njeno umirujuće dejstvo ne bi remetilo vaše svakodnevne aktivnosti.

Aleva paprika

Aleva paprika je još jedan od prirodnih lekova koji će vam pomoći da ostavite pušenje. Njeni blagotvorni sastojci pospešuju detoksikaciju organizma od štetnih supstanci koje sadrži cigareta, dok u isto vreme smanjuju želju za pušenjem. Uključite alevu papriku u ishranu ili pripremite čaj sa alevom paprikom, jer ćete na taj način da iskontrolišete želju za pušenjem i da stimulišete pročišćavanje pluća.

Karanfilić

Karanfilić je začin jakog mirisa, koji znatno može da umanji želju za pušenjem. Preporučuje se da odmah posle popušene cigarete u usta stavite malo karanfilića, i da ga u ustima držite dva sata.

Piše: telegraf.rs