Svi volite miris TAMJANA, a verovatno ne znate kako može da vas izleči.

Miris tamjana obično osetimo samo u crkvi, a čak i ako ga zapalimo u kući, to je iz verskih razloga. Međutim, on ima i medicinsko dejstvo.

Stalne glavobolje i migrene mogu da budu jako neprijatne i da nam ubijaju životni elan i motivaciju iz dana u dan. Zato treba znati što više trikova kako se otklanjaju.

Upotreba tamjana u svrhe lečenja traje barem 5.000 godina, a verovatno i mnogo duže. Aktivni sastojci ove biljke su monoterpeni, diterpeni, seskviterpeni ugljovodonici i bosvelijske kiseline. Smatra se da upravo zbog bosvelijske kiseline, biljku tamjan odlikuju protivupalna i analgetička svojstva. Idealno za migrene i glavobolje.

Protivupalna svojstva tamjana praćena su i poboljšanjem cirkulacije pa nije preporučljivo da ga mnogo koristite ako patite od hipertenzije. Delotvoran je i kod bolesti disajnih puteva – astme, bronhitisa, upale pluća i grla…


Opušta nerve i otvara nervne puteve, a posledica toga je prestanak bolova u predelu vrata i glave.

Brojna istraživanja su potvrdila i to da je tamjan odlično sredstvo za borbu protiv depresije i drugih psihičkih tegoba. Imajući u vidu da utiče na nervni sistem, nije ni čudo.

Bez obzira na to da li ste religiozni ili ne, nije loše da koristite tamjan, sigurno će dobro delovati na vas.

Piše: telegraf.rs