Ako vas OVDE zaboli, ODMAH se javite lekaru!

Mnogi od nas su navikli da nas bole leđa, glava, ruka ili noga i da na to ne obraćamo previše pažnje, ali ako osetite ove specifične bolove, odmah se javite lekaru.

Uzroci bola u stomaku mogu biti razni, a često je uzrok nešto što ne smemo da ignorišemo. Kada primetite takve smetnje, obratite se lekaru, jer je važno dijagnostikovati stvarne uzroke. Donosimo vam nekoliko saveta i načina suzbijanja simptoma.

Simptom: oštar bol u desnom gornjem delu trbušne duplje

Uzrok: kamen u žuči

Kamen u žuči su u stvari grudvice čvrste materije, koje se formiraju u žučnoj kesi ili tankom crevu. Takva pojava uzrokuje oštar bol u gornjem abdomenu. Simptom se pogoršava unosom masne hrane. Sigurna dijagnoza postavlja se ultrazvučnim snimanjem, a dalju proceduru objasniće vam lekar.

Simptom: nadutost

Uzrok: višak gasova

Gas u probavnom traktu nastaje zbog progutanog vazduha, prebrzog jedenja, žvakanja žvakaće gume ili unosa veštačkih zaslađivača, zelenog povrća ili mahunarki. Šta dalje? Postoje lekovi bez recepta koji umanjuju smetnje, iako nadutost može da NAvodi na opasnije zdravstvene probleme. U tom slučaju zatražite savet doktora.


Simptom: bol u gornjem stomaku

Uzrok: peptički ulkus

Peptički ulkus je oštećenje sluzokože digestivnog trakta. Uzrokuju ga jaki analgetici ili bakterija Helicobacter pilori. Bol se širi u lumbalni deo, a javlja se pre ili posle obroka. Ponekad uzrokuje povraćanje krvi.
Šta učiniti? Ako se dogodi povraćanje krvi, odmah idite kod lekara. Dijagnostika će zahtevati gastroskopski pregled i pregled stolice. Peptički ulkus tretira se lekovima.

Simptom: snažan bol u leđima

Uzrok: upala bubrega

Osećaju snažnog žarenja pri mokrenju uzrok je vrlo verovatno bubrežna infekcija. Bakterije iz bešike penju se u gornji deo mokraćnog trakta. Bolesnicima se javlja groznica, mučnina i povraćanje. Lečenje zahteva korišćenje antibiotika.

Simptom: oštar bol u donjoj desnoj strani stomaka

Uzrok: upala slepog creva

Manifestuje se kada je ulaz u slepo crevo blokiran pa dovodi do infekcije. Nelečenje može uzrokovati pucanje creva ili apsces. Sledeći korak? Ako osećate mučninu, groznicu ili povraćanje odmah se konsultujte s lekarom.

Simptom: stalne probavne smetnje

Uzrok: refluks kiseline

Vraćanje želudačne kiseline pogađa 20 odsto populacije. Stvara osećaj kiseline u ustima i ponekad žarenja u grudima. Kako dalje? Verovatno će vas uputiti na gastroskopiju. Većini se nakon dijagnoze savetuje prestanak pušenja, manji dnevni obroci i spavanje podignute glave. U nekim slučajevima koriste se i lekovi.

Simptom: bol u unutrašnosti stomaka i proliv

Uzrok: gastroenteritis

Poznat je i kao crevna viroza, a radi se o upali digestivnog trakta. Učestala je i uobičajeno uzrokovana trovanjem hranom ili nekom infekcijom. Za uspešno lečenje važna je rehidracija i uzimanje lekova za smanjenje temperature. Obavezno pranje ruku nakon odlaskau toalet i pre obroka.

Simptom: bol u stomaku uz nadutost

Uzrok: sindrom iritabilnog creva

Pogađa jednu od deset osoba, a nagađa se da sindrom pogoršava stres. Leči se u zavisnosti od stepena bolesti, najčešće laksativima ili lekovima koji smanjuju grčenje mišića. Dijagnoza je doživotna i zahteva dugotrajan i kvalitetan plan lečenja.
Spomenuti uzroci nisu strogo određeni. Problemi gastrointestinalne prirode zahtevaju detaljniju dijagnostiku kako bi što efikasnije umanjili smetnje.

Piše: telegraf.rs