DOKAZANO: Mačke leče ljude!

Dobre vesti za sve ljubitelje mačaka - vaš ljubimac vas leči, ali bukvalno!

Budući da su se u našim medijima pojavile tvrdnje da mačke uzrokuju mentalne bolesti, rešili smo da stanemo u odbranu naših malih krznenih prijatelja, koji mnogima od nas, nesumnjivo, donose mnogo radosti.

Naime, radi se o parazitu “toxoplasma gondii”, koji bi mogao da bude jedan od okidača mentalnih poremećaja, pa čak i šizofrenije. Međutim, ova teorija je nova i kotroverzna, pa je treba uzeti s rezervom. 

Koliko je pomenuti parazit opasan ostaje da se vidi u rezultatima nekih budućih istraživanja, a mi ćemo se ovde baviti drugim istraživanjima koja su dokazala da su mačke, definitivno, čuvari našeg zdravlja.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Minesoti, otkrilo je da ljudi koji imaju mačke takođe imaju i manji rizik od srčanog udara. Posle 10 godina istraživanja pokazalo se da vlasnici mačaka imaju 30 odsto manji rizik od infarkta u poređenju s ljudima koji ne drže ove životinje.

Smanjenje rizika od infarkta za 30 odsto nije šala i zaista imamo na čemu da zahvalimo našim ljubimcima. Naime, vlasnici mačaka imaju manji krvni pritisak, manji nivo stresa i manji broj otkucaja srca od onih koji ne drže mačke.


Pored toga što smanjuju rizik od infarkta, mačke pospešuju lučenje oksitocina u mozgu. Ovaj hormon je značajan za organizam jer izaziva zadovoljstvo pa se još naziva i hormonom ljubavi i sreće. Njegovo lučenje ima i isceljujuće dejstvo na ljudski organizam.

Mačke takođe pospešuju i lučenje serotonina i dopamina, koji smanjuju stres i stabilizuju rad našeg imunog sistema.

Različite studije otkrile su da mačke pozitivno utiču na čitav niz psihičkih i fizičkih poremećaja kod ljudi. Na primer, vlasnici mačaka mnogo ređe pate od depresije, imaju niži nivo holesterola u krvi i ređe idu kod lekara.

Mačke, kada predu, prave vibracije čija frekvencija je između 20 i 140 Hz. Dokazano je da takve vibracije imaju terapeutsko dejstvo na ljude, a interesantno je i to da te one jačaju i strukturu kostiju.

Još jedna studija, koju je nedavno sprovela dr Karen Alen sa Državnog univerziteta u Njujrku, pokazala je da su mačke efektnije u smanjenju hipertenzije izazvane stresom od lekova koji se u tu svrhu propisuju.

Studija je izvedena na grupi brokera, čije zanimanje podrazumeva svakodnevnu izloženost stresu, a koji su svi patili od hipertenzije. Grupa je podeljena na dva dela, jedni su usvojili mačku ili psa, dok su drugi ostali bez kućnog ljubimca. Svima je bila propisana terapija lisinoprilom, koji se koristi za sprečavanje hipertenzije izazvane stresom. Nakon šest meseci obavljen je pregled i rezultati su bili zapanjujući. Brokeri iz prve grupe imali su upola manje povećanje pritiska kad su bili izloženi stresu od onih iz druge grupe, zbog čega je zaključak studije bio da su mačke efikasnije od inhibitora koje moderna medicina propisuje za ovo stanje.

Ni psihološki efekat mačaka na ljude nije zanemarljiv. Studije koje su se pozabavile ovom temom pokazale su da mačke pozitivno utiču na psihu čoveka tako što smanjuju agresivnost, povećavaju empatiju, pospešuju sposobnost učenja.

Piše: telegraf.rs