Evo kako da se oslobodite grčeva u nogama!

Ako vam se često dešava da vas hvata grč u mišićima nogu, trebalo bi nešto da preduzmete povodom toga. Evo i šta.

Da li i vi patite od grčeva u mišićima nogu? Ako vas ova boljka budi iz sna ili ometa vaše svakodnevne aktivnosti, pokušajte da rešite problem pomoću ovih saveta.  Donosimo tri načina kako da se rešite bolova u mišićima.

Hrana bogata kalijumom

Jedan od najčešćih uzroka za grčenje mišića jeste nedostatak kalijuma u organizmu. Da bi uravnotežili nivo ovog važnog minerala, jedite hranu bogatu tim važnim nutrijentom, poput banana i krompira. Možete se snabdeti kalijumom i ako redovno pijete toplu vodu u koju ste dodali kašiku jabukovog sirćeta i kašiku domaćeg meda.


Krećite se

Do grčenja u mišićima može doći i zbog manjka kretanja, odnosno višečasovnog sedenja ili ležanja u istoj pozi. Najlogičniji odgovor na tu vrstu grčeva je fizička aktivnost. Ne zaboravite da se bavite nekom fizičkom aktivnošću, šetajte, a kada ste prikovani za radni sto – ustajte svakih dvadesetak minuta, rastegnite se i nastavite s poslom.

Topli oblozi

Kada vas uhvati grč, pritisnite sredinu bolnog mesta u trajanju od 15-tak sekundi, opustite mišić pa ponovite dok bol ne popusti. Uvek možete pokušati i s toplim oblogama, ili toplom kupkom koja će opustiti sve mišiće.

Piše: telegraf.rs