Kad budete čuli koliko je pivo zdravo, odmah žete poželeti da nazdravite!

Verovali ili ne, sad imate savršen izgovor da večeras popijete jedno pivce. U ovom napitku se nalazi sastojak koji može da vas zaštiti od oštećenja moždanih ćelija i time se spasete od teških bolesti pod stare dane.

Evo nečega što će obradovati sve ljubitelje piva – jedan sastojak ovog pića štiti moždane ćelije od oštećenja povezanih s demencijom i Parkinsonovom bolešću.

Naravno to ne znači da sada treba da navalite na pivo i tako osigurate dobro pamćenje u starosti, već da vredi istražiti čitavu stvar.

Aktivna supstanca koja je ispitivana zove se ksantohumol i nalazi se u hmelju, pa i u pivu. Pripada porodici flavonoida, koji se nalaze u različitim biljkama i često im daju boju. Interesovanje za ove supstance je poraslo u poslednjih nekoliko godina, zbog njihovog blagotvornog dejstva na zdravlje.

Brojna istraživanja pokazala su da flavonoidi pozitivno utiču na rad srca, a mogu da pomognu i kod lečenja kancera i raznih upala, a posebno su poznati kao jaki antioksidansi.


Tokom normalnih metaboličkih procesa u našem mozgu se stvaraju određeni molekuli koji oksidacijom mogu naneti štetu neuronima. To posle nekog vremena može rezultirati neurodegenerativnim stanjima kao što je Alchajmerova ili Parkinsonova bolest.

Budući da je ksantohumol jak antioksidans, naučnici su odlučili da ispitaju da li je moguće da ta supstanca zaštiti neurone od degeneracije prouzrokovane oksidacijom.

Izložili su u posudi neurone pacova ksantohumolu i zatim ih oštetili oksidacijom. Ksantohumol ne samo da je izbacio reaktivne molekule već je i regulisao funkcionisanje određenih gena koji štite neurone od oksidacije.

Sigurno će se sprovesti još mnoga istraživanja, pogotovo na živim organizmima, ali neki naučnici su već sada ubeđeni da je ksantohumol kandidat za borbu protiv Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Piše: telegraf.rs