SAMO IZVOLITE: Sedam namirnica koje smijete jesti prije spavanja!

Veoma često dobijamo savjete o hrani koju nikako ne smijemo jesti prije spavanja, ali jeste li znali koje je namirnice dobro jesti prije nego utonete u san? U nastavku pročitajte popis 7 namirnica koje možete jesti u bilo koje doba dana, a pogotovo prije spavanja.

1. Trešnje

Ovo voće jedan je od rijetkih namirnica koje sadrže melatonin, hormon koji regulira naš biološki sat. Tokom noći nas tjera na spavanje, a nedostatak melatonina tokom dana dovodi na su stanje "budnosti". Zbog toga se prije spavanja slobodno prepustite uživanju u trešnjama.

2. Puretina

Sadrži aminokiselinu triptofan, zaslužnu za to što često zaspite ispred televizora. Triptofan općenito potiče spavanja pa je puretina dobar odabir namirnice koju možete pojesti prije spavanja. Uživajte u purećim prsima s povrćem ili sendviču s puretinom i pecivom sa žitaricama.


3. Jasmin riža 

Delikatesna riža blagog orašastog okusa iz tropskih područja nalazi se visoko na glikemijskom indeksu, što znači da se sporo probavlja i zbog toga se glukoza sporo ispušta u krvotok. Prema jednom istraživanju konzumiranje jasmin riže prije spavanja prepolovilo je vrijeme koje je ispitanicima bilo potrebno da zaspu.

4. Žitarice sa složenim ugljikohidratima

Namirnice pune jednostavnih ugljikohidrata (razni keksi i kolači) nisu dobar izbor jela prije spavanja, ali zato su žitarice sa složenim ugljikohidratima pun pogodak. Quinoa, ječam, heljda samo su neke od žitarica koje možete konzumirati, a odličan izbor su i pahuljice sa složenim ugljikohidratima.

Slobodno ih kombinirajte s mlijekom koje (poput puretine) sadrži triptofan i poboljšava san.

5. Banane 

U sebi imaju magnezij i kalij koji opušta mišiće, a sadrže i dobre ugljikohidrate koji će vam pomoći da zaspite.

6. Batat 

Ova sjajna namirnica sadrži kompleksne ugljikohidrate koji potiču san, kalij koji opušta mišiće, niskokalorična je i ne sadrži masti zbog čega je idealna za obrok prije spavanja.

7. Čaj od valerijane 

Nije tajna da čaj od korijena valerijane smiruje tijelo i um pa je zbog toga preporučljivo da se konzumira prije spavanja. Sjajno djeluje na želudac i smiruje ga, opušta mišiće i pomaže kod glavobolje.

Piše: avaz.ba