Avokado - Voćka koja sprečava rak!

Avokado koji potječe iz prašuma srednje i sjeverne Amerike, još su davno kultivirala drevna meksička plemena Maya, a potom i Asteci, koji su mu nadjenuli ime "maslac iz šume". U prvoj polovici 16. stoljeća španski osvajači donijeli su prve plodove avokada u Evropu. Stručnjaci tvrde da je ova voćka značajna u prevenciji od raka usta.

Tokom istraživanja u Britaniji pokazalo se da avokado sprečava rast ćelija raka u ustima tako što oslabljuje smrtonosne ćelije, a one zdrave ostavlja netaknutima.

"Još uvijek nismo u potpunosti sigurni, ali mislimo da sastojci avokada ili sprečavaju razvoj ćelija raka, ili ih nakon njihovog nastanka ubijaju, a da pritom ne oštete zdrave ćelije", kazao je za britanski Telegraph dr. Steven D'Ambrosio.


Stručnjaci naglašavaju da bi svako od nas u svoju ishranu, s vremena na vrijeme, trebao uključiti avokado jer nam ova voćka ne može štetiti s obzirom da u sebi sadrži brojne antioksidante, vitamin C, vitamin E i druge sastojke koji djeluju preventivno u borbi protiv kancerogenih oboljenja.

Piše: klix.ba