Depresivni roditelji - problematična djeca

Djeca depresivnih očeva imaju veće izglede da se problematično ponašaju i da iskazuju emotivne probleme - pokazalo je američko istraživanje provedeno na uzorku od 20.000 porodica.

To je pitanje posebno bitno sada kad je sve više nezaposlenih koji imaju problema da izdržavaju porodice, a veliki broj vojnika vraća se iz Afganistana i Iraka sa emotivnim problemima, kaže rukovodilac istraživanja Michael Weitzman sa Medicinskog fakulteta na univerzitetu u New Yorku.

Ranija istraživanja već su otkrila vezu između depresivnih majki i problema kod djece.

Prema istraživanju, objavljenom u časopisu "Pedijatrija", djeca imaju najviše problema kada oba roditelja pate od depresije.


Naučnici su utvrdili da je 11 posto mališana sa depresivnim očevima imalo probleme u kući ili u školi, a 19 procenata imalo je probleme ako je majka patila od depresije.

U slučajevima kada je oboje roditelja patilo od depresije istraživanje je pokazalo da probleme ima svako četvrto dijete.

U porodicama u kojima nijedan roditelj nije patio od depresije, a to je bilo devet od deset porodica, broj djece sa problemima u ponašanju i emotivnim problemima padao je na šest odsto.

Piše: klix.ba