Bebama koristi odgađanje presijecanja pupčane vrpce

Ukoliko se bebama pupčana vrpca ne presječe odmah po rođenju to može povećati nivo željeza u krvi i smanjiti rizik od anemije, pokazuje nova studija.

Razlog dosadašnjeg brzog presijecanja pupčane vrpce do sada je uglavnom bio strah od žutice, ali sada su predstavljeni novi dokazi koji pokazuju da nema razloga za strah.

Studija je pratila 400 novorođenčadi koja su se razlikovala po tome što je nekima pupčana vrpca presječena tri minute nakon poroda. Svakoj dvadesetoj bebi je pupčana vrpca presječena nakon tri minute i upravo kod tih beba je zabilježen visok nivo željeza u krvi. Nije bilo nikakvih problema zbog toga što su im pupčane vrpce presječene malo kasnije nego uobičajeno.


Simptomi anemije u prvoj godini života mogu uključivati stanja pospanosti i umora. Anemija se nadoknađuje željezom, ali se bebama često izbjegava davanje željeza u kapima. Situacija je još komplikovanija za bebe rođene carskim rezom.

Naučnici koji potvrde istraživanje na više novorođenčadi počet će to preporučivati kao uobičajenu praksu ukoliko nema nikakvih drugih komplikacija i ukoliko je trudnoća protekla bez problema.

Preuzeto sa: klix.ba