Kako se riješiti tamnih vrećica ispod očiju?

Grupa naučnika koji se bave izučavanjem kože lica tvrde da zimski period dodaje ženama i do pet godina starosti zbog tamnih vrećica ispod očiju i smanjenja količine hormona sreće. Istraživanje su obavili naučnici iz Andonia Organicsa, a obuhvatalo je 5.000 žena koje su posmatrane kroz četiri godišnja doba.

Rezultati su pokazali da su vrećice ispod očiju kod dama uvećane, više otečene i znatno tamnije u vrijeme zimskog perioda. Manje sunčeve svjetlosti pa i vitamina D doprinose ovakvim promjenama. Serotonin, poznatiji kao hormon sreće, je u znatnom opadanju kada je hladnije vrijeme.

"Sve je više istraživanja koja pokazuju da je nedostatak vitamina D, K i E najveći razlog tamnih vrećica ispod očiju i da žene izgledaju starije tokom zimskog perioda", rekao je dermatolog Mark Binette, prenosi Daily Mail.


Nekoliko načina kako da se riješite tamnih vrećica i nadutosti ispod očiju:

1. Dnevni san je potreba ljudi koji rade puno i koji se nisu naspavali prethodnu noć. Ukoliko odrijemate čak i samo 15 minuta to će vam pomoći da se riješite tamnih vrećica.

2. Oteknutost predjela ispod očiju posljedica je nespavanja. Nikada nije prijatno pogledati se u ogledalo i zapaziti da nam je predio oko očiju uvećan. Uzmite tufer ili mali peškir, natopite ga hladnom vodom i pritisnite na oči, ovo bi trebalo smanjiti otečenost.

3. Kreme koje su bogate vitaminom E pomažu smanjenju tamnih vrećica.

4. Možda će vam zvučati neobično, ali komad krompira može poslužiti kao sjajno sredstvo protiv tamnih vrećica.

Piše: klix.ba