Uvijek vam je hladno? To može biti ozbiljan simptom!

Ako vam je hladno zato što je temperatura pala za 10-ak Celzijusa u samo jednom danu – to je savršeno normalno, no ako se tresete dok je svima oko vas ugodno – to može biti indikator zdravstvenih problema.

Za žene je uobičajeno da im je hladnije, za što je djelomično kriva psihologija i veća osjetljivost na uvjete koji mogu doprinijeti hladnoći, kaže doktorica Holly Phillips. No svejedno provjerite da jedan od ovih razloga nije krivac za to što se stalno smrzavate.

Premršavi ste Niska težina, točnije kad vam je BMI (indeks tjelesne mase) 18.5 ili niži može značiti da vam je automatski hladnije. Kad ste mršavi nedostaje vam odgovarajuća razina tjelesne masti koji bi vas ‘izolirala’ od hladne temperature. Isto tako, kako bi održavali tako nizak BMI, do znači da ste ili drastično smanjili unos hrane ili ne jedete skoro ništa. A kad preskačete kalorije, usporavate metabolizam, što znači da on ne proizvodi dovoljno tjelesne topline, piše Express.hr.


Poremećaj štitnjače

Dodajte intoleranciju na hladno dugoj listi zdravstvenih problema koje možemo zahvaliti onoj žlijezdi u vratu nalik leptiru. “Ako vam je uvijek hladno to znači da vas muči hipoterioza, što znači da vaša štitnjača ne luči dovoljno hormona”, objašnjava dr. Phillips. A bez ispravne razine ovog hormona, usporava vam se metabolizam, te sprječava ‘motor’ vašeg tijela da proizvodi dovoljnu količinu odgovarajuće topline. Drugi znakovi ove tegobe su: prorjeđivanje kose, suha koža i slabost.

Anemija

Niske razine željeza najčešći su razlog kroničnog osjećaja hladnoće. Željezo je naime ključni mineral koji pomaže crvenim krvnim stanicama da prenose kisik kroz tijelo, što znači i da dovode toplinu i druge hranjive sastojke u svaku stanicu našeg sustava. Bez dovoljno željeza, crvene krvne stanice ne mogu učinkovito raditi svoj posao, a vama je hladno i drhtite.

Loša cirkulacija

Ako su vam stopala i ruke uvijek ledeni, no ostatak tijela vam je ugodne temperature, imate problema s krvotokom, tj. zbog određenog problema krv ne dolazi do ekstremiteta. Srčano-žilna oboljenja mogla bi biti uzrok tome, jer ovo ukazuje na to da srce ne pumpa vašu krv učinkovito, ili blokada arterija sprječava krv da dođe do vaših prstiju. Inače, na cirkulaciju itekako loše utječe pušenje.

Manjak sna

Nedostatak sna može opustošiti vaš živčani sustav i unazaditi vaše mehanizme regulacije u mozgu, koji utječu na tjelesnu temperaturu. Nije još potpuno jasno zbog čega se ovo događa, iako istraživanja sugeriraju da se zbog nedovoljno sna smanjuje aktivnost u hipotalamusu, dijelo mozga odgovornom i za reguliranje tjelesne temperature.


Rani znak dijabetesa

Dijabetes koji se ne kontrolira može uzrokovati stanje nazvano perifera nefropatija, što je konstantni napad na živce koji osiguravaju osjet u vašim rukama i nogama, kaže dr. Rohr. “Kad se ovo razvije, možete osjećati utrnulost i ponekad bolove u rukama i nogama, a budući da su ti živci odgovorni i za slanje poruke vašem mozgu u vezi osjeta temperature, vaše ruke i noge mogu također biti hladne”. Dijabetička nefropatija razvija se postepeno, pa možete biti potpuno nesvjesni njezinog postojanja. Ali ako bolujete od dijabetesa, ili imate simptome bolesti (prva tri su obično učestala urinacija, osjećaj umora i povećana žeđ), posjetite liječnika.

Nedostatak vitamina

Zimogroznost može uzrokovati nedostatak vitamina B12, koji se može naći u namirnicama životinjskom podrijetla, te ima veliku ulogu u smanjivanju osjećaja hladnoće. “Tijelo treba vitamin B12 kako bi proizvodio crvene krvne stanice koje nose kisik kroz naš sustav. A kad vam manjka ovog vitamina, možete se susresti s anemijom, smanjenim brojem eritrocita, te na kraju – hladnoćom”, objašnjava Moon.

Preuzeto sa: express.hr