BIJELA RUŽA: 5 uloga prirodnog lijeka za koje vjerojatno niste znali!

Češnjak je često nazivan i moćnim prirodnim antibiotikom kojeg možete koristiti svaki dan. Posjeduje antivirusna i antibakterijska svojstva, kao i antigljivična. Ojačava imunološki sustav i na prirodan način jača tijelo.

NO PREMDA MISLIMO DA O ČEŠNJAKU ZNAMO SVE NEKI PODACI BI NAS MOGLI IZNENADITI. OTKRIVANO VAM NEOBIČNE NAČINA NA KOJE VAM ČEŠNJAK MOŽE BITI KORISTAN

1. Pomaže u borbi protiv atletskog stopala

Češnjak ima antifungalna svojstva i pomaže u borbi protiv atletskog stopala, odnosno gljivične infekcije koju mogu dobiti svi koji se bosonogi hodaju po svlačionicama, kupaonica i drugim prostorijama s vlažnim podovima. Kako bi se riješili gljivica u mlaku vodu stavite malo zgnječenog češnjaka ili praha češnjaka i namačite stopala.

Gljivica se možete pokušati riješiti i tako da zdrobite par češnjeva češnjaka stavite ih u pamučnu čarapu i obučete te pustite da djeluju preko noći. Postupak treba ponavljati šest dana.

2. Prirodni je lijek u borbi protiv akni

Češnjak ima prirodna antibakterijska svojstva i mogao bi mogao pomoći i kod akni. Jednostavno s izrezanim češnjom češnjaka pređite preko akne. Nemojte mazati cijelo lice, već samo vrh akne. Postupak ponovite nekoliko puta u danu, a češnjak bi trebao odraditi svoje i akne bi trebale brže nestati.

Možete napraviti i malu smjesu od usitnjenog češnjaka i vode. Tako pripremljenu smjesu čistim prstima masirajte po licu i nakon nekoliko minuta lice isperite toplom vodom. Češnjak će odstraniti bakterije sa kože. Osim s vodom češnjak možete pomiješati s dvije žlice maslinova ulja i žlicom meda.

češnjak

AKO PRILIKOM OVIH POSTUPAKA U BILO KOJEM TRENUTKU OSJETITE PECKANJE MASKU ISPERITE TOPLOM VODOM I PRILIKOM IDUĆE PRIPREME STAVITE MANJE ČEŠNJAKA.

3. Jača nokte

Osim brojnih blagotvornih učinaka na zdravlje organizma češnjak može imati i ovu beauty svrhu. Ukoliko želite ojačati lomljive nokte sklone pucanju, malo sitno usitnjenog češnjak stavite u prozirni lak za nokte i ostavite da odstoji sedam dana. Nakon toga nanesite lak, a rezultat bi trebali biti čvršći i jači nokti.

4. Pomaže kod infekcije ušiju

Češnjak bi mogao olakšati upalu uha, a koristiti ga možete naravno samo za vanjsku primjenu. Prirodnog iscjelitelja koristili su od davnina i alternativni liječnici i tradicionalni doktori, a njegova učinkovita svojstva vrijedi isprobati i kod infekcija uha.

Istraživanja su dokazala kako ekstrakt češnjaka zaustavlja rast bakterija, virusa i gljivica. U borbi s bolnim ušima moglo bi pomoći češnjakovo ulje. Malo ulja stavite na prste i lagano masirajte oko ušiju s vanjske strane.

5. Dezinficira i čisti

Ako ste pobornik kućnih pripravaka za čišćenje za proljetno pospremanje svakako možete koristiti češnjak. Zdrobljeni češnjak pomiješajte s octom i sokom od limuna i koristite ga kao sredstvo dezinfekcije u kupaonicama i kuhinjama. Ocat je izvrstan za uklanjanje kamenca, češnjak dezinficira, a limun ublažava miris. Ipak tijekom ovog postupka čišćenja prozore držite otvorenima, kako bi eventualno ‘jaki’ miris češnjaka izvjetrio. U svakom slučaju zdraviji je od mirisa kupovnih kemikalija kojima nerijetko čistimo sanitarije.

Osim toga češnjak može biti i prirodni pesticid kojim ćete zaštititi svoj vrt. Mali nametnici ne vole bijeli luk, a kako biste ih se riješili možete napraviti prirodni pesticid sa češnjakom, malo mineralnog ulja, vode, i tekućeg sapuna.

Sredstvo treba čuvati od dohvata djece. Iako se češnjak ponekad naziva ‘smrdljiva ruža’, upravo on može izliječiti biljku ruže od napada lisnih ušiju. Mljeveni češnjak pomiješajte s vodom i dobivenom tekućinom pošpricajte listove ruže.

Zanimljivosti o češnjaku:

  • Češnjak su morali jesti robovi koji su gradili piramide kako bi povećali snagu i izdržljivost
  • Pripravci češnjaka upotrebljavali su se u ratovima za obradu rana na bojnom polju
  • Češnjak ima samo 4 kalorije po češnju
  • Kina je najveći proizvođač češnjaka na svijetu
  • Ima 300 različitih vrsta češnjaka diljem svijeta
  • Aliumfobija je strah od češnjaka

Preuzeto sa: narodnilijek.com