Čuvarkuća liječi bronhitis, upalu uha, čir na želucu i menstrualne tegobe!

Prema drevnom vjerovanju, čuvarkuća štiti kuću i obitelj od požara, bolesti, zlih sila… Zato je i prozvana čuvarkućom.

Poznata je i kao žednjak, cmilić, treset, možek, ušna, vazdaživ… Njezin latinski naziv Sempervivum znači “uvijek živuća”.

Doista je to vrlo otporna i “zahvalna” biljka koju je lako uzgojiti, a dokazano je da je čuvarica zdravlja jer sadrži obilje ljekovitih flavonoida i kiselina.

Ljekoviti sok

Mesnati listići puni su soka kojim se od davnina liječi uhobolja, tako da se iz lista iscijedi 2-3 kapi soka u bolno uho. Nekoliko minuta treba odležati i ostaviti tekućinu u uhu, a potom se okrenuti i pustiti da tekućina iscuri van iz uha.

Zbog protuupalnih i antiseptičkih svojstava, čuvarkuća je odličan prirodni lijek za kožne bolesti i rane te prva pomoć kod uboda insekata i opeklina. U narodnoj medicini koristi se i za tretiranje bradavica, kurjih očiju i sunčanih pjega, a može se nanositi i na mjesta koja su bolna zbog grčeva ili gihta. Koža se premaže sokom od čuvarkuće ili se stavi oblog od prerezanog lišća.

čuvarkuća kao lijek

Svježe iscijeđen sok od čuvarkuće može se i piti (ili se može pojesti nekoliko listova) kao prirodni lijek za bronhitis, gnojne upale grla i zubnog mesa, pročišćenje crijeva, a uzima se i kao umirujuće sredstvo kod živčane rastrojenosti. Neka istraživanja pokazala su da čuvarkuća smanjuje rizik od raka te pomaže u liječenju kancerogenih bolesti.

Umirujući čaj

Od čuvarkuće se može pripremiti i čaj koji se preporučuje protiv menstrualnih tegoba, proljeva i čira na želucu. Pogodan je i za ispiranje afta ili ranica u ustima te za ispiranje grla u slučaju gnojne angine. U 2,5 dcl vode stavite 12 g osušenih ili 10 g svježih listova čuvarkuće te kuhajte 15 minuta, a potom procijedite i pustite da se malo ohladi. Preporučuje se šalica čaja ujutro na prazan želudac, a nakon toga svakih sat vremena po jednu žlicu čaja, dok ne popijete pripremljenu količinu.

Mješavina čuvarkuće i meda (750 g svježih listova sameljite i pomiješajte s 1 kg meda) smatra se odličnim prirodnim lijekom za miome i tegobe sa štitinjačom, tako da se uzima 1 žlica ujutro natašte, a tijekom dana još 1-2 žlice.

Na bolnu slezenu stavljaju se topli oblozi od listova čuvarkuće skuhanih u mlijeku, a hladni napitak od čuvarkuće (1-2 lista stavite u čašu vode i pustite da odstoji pola sata) preporučuje se protiv groznice.

Preuzeto sa: narodnilijek.com