Crnjuša – Biljka koja može izliječiti reumu

Crnjuša (lat.Erica Carnea) pripada porodici vrijesova. Botanički je srodna ruzmarinu i borovnici. Procvijeta još u vremenu prvih nagovještaja proljeća, ponekad, kad su zime blage, već u decembru.

Puni procvat i vizuelnu dominaciju na terenu gdje raste, doživljava u martu, tada se široke površine na planinskim strminama i u šumama bijelog i crnog bora i na vlažnim, slabo osvetljenim stranama, prekriju živopisnim i razigranim bojama ovog cvijeta, koje je teško opisati, ali je u njima lako uživati.

Iako može da raste na veoma niskim nadmorskim visinama penje se preko dvije hiljade metara. Geografski gledano, nastanjuje relativno uzak prostor, od Alpa do Karpata, sa Apeninskim i Balkanskim poluostrvom. Bira sjenovita i vlažna mijesta. Na nepogodnim terenima i na tlu tako siromašnom da druge biljke tu teško mogu da se održe, crnjuša polako zauzima i prekriva velike površine.

Iako mala i naizgled nejaka, crnjuša je žilav borac. Njen dobro razvijen korjenov sistem, sa brojnim veoma čvrstim žilicama, odlično je vezuje i za sipljivo zemljište na liticama.

crnjuša biljka

Crnjuša je veoma medonosna biljka, u predjelima gdije se podudari vrijeme njenog cvatanja sa vremenom izletanja pčela na ispašu, daje veoma kvalitetan, sasvim taman, skoro crn med, koji je po sadržini minerala bogatiji od svih vrsta meda, i koji se u narodu zove borov med, iako sam bor nije medonosna biljka. Boja meda koji pčele prave od njenog nektara, možda može da se dovede u vezu i sa imenom same biljke.

Proljetna i jesenska crnjuša jednako su upotrebljavane svježe ili osušene. Sakupljamo biljku u cvatu: biljku možemo oguliti ili joj odrezati vrške cvjetnih stabljika. Kneipp ju je cijenio i na neki način iznova otkrio. Tradicionalna je medicina ne uzima u obzir a narodna je vrlo cijeni.

Ljekovita svojstva Crnjuše

Crnjuša se smatra veoma jakim sredstvom, stoga je ne bismo smjeli upotrebljavati kuhanu u crnom vinu ili čak samo namočenu. Čaj liječi reumu, bolesti bubrega i mjehura, bubrežne kamence i pijesak, pročišćava krv i na taj način pomaže kod ekcema, kožnih osipa i gihta.

Čaj od crnjuše

Čaj je dobar i za ispiranje upaljenih očiju i smanjivanje bolova u njima. Čaj upotrebljavaju i za umivanje i obloge kod kožnih bolesti, išijasa, gihta i reume. Čaj od cvjetova zaslađen medom, lagano uspavljuje.

Kako pripremiti čaj od crnjuše

1 čajnu žličicu preliti šalicom vode, dodajte med. Taj čaj je vrlo dobar lijek kod bolesti spolnih organa pogotovo prostate. Čaju od crnjuše možete dodati i koru od lipe te timijan. Čaj od crnjuše ovako pripremljen najbolje je piti navečer prije spavanja.

Preuzeto sa: narodnilijek.com