Aronija za zdravlje vaših vena, krvnih žila i kapilara!

Aronija Crnoplodna (Aronia Melanocarpa) dolazi iz porodice ruža, a raste kao grm sa lijepim bijelo-ružičastim cvjetovima koji krajem ljeta donose crne ili ljubičaste bobice. Aronija naraste i do 3 metra u vis. Pradomovina ove biljke je istočni dio Sjeverne Amerike i južne Kanade, a zbog podnošenja niske temperature Aroniju su počeli uzgajati i u Sibiru, Švedskoj i Finskoj.

Aronija u sebi sadrži mnoge biološke aktivne spojeve

– Antocijani, proantocijanidini (oligomerni OPC), trijeslovine bioflavonoidi, polifenoli, sve esencijalne kiseline

– Minerali – na 100 grama suhe tvari: kalij 322mg, kalcij 55mg, željezo 1,54mg, magnezij 24mg, cink 0,27mg, bakar 0,086mg, mangan 0,256mg, jod 0,110mg

– Vitamini – vitamin P 1200mg, vitamin B (B2, B6, B9), gamalinolenska kiselina, folna i elaginska kiselina

Upotreba Aronije u liječenju

Za mozak i srce

Korištenjem proantocijanidina stabiliziramo stjenke krvnih žila i kapilara, te tkiva građena od kolagena i elastina pa tako sprečavamo pucanje krvnih žila. Korištenjem OPC-a smanjujemo razinu oštećenja ukoliko je došlo do moždanog udara, pa tako ubrzavamo oporavak neuroloških funkcija. OPC se danas koriste kao podrška u smanjivanju krvnog tlaka, kao i u smanjivanju rizika od moždanog udara.

Liječenje vena i edema

OPC jačaju stjenke kapilara i krvnih žila sprečavajući razgradnju kolagena i elastina, dva najvažnija strukturna proteina koji krvnim žilama daju elastičnost i čvrstoću. Ovako se mogućnost nastanka edema znatno smanjuje, kao i mogućnost nastanka oteklina, pa se OPC upotrebljava i u borbi protiv oteklina na nogama, zglobovima, te u tretiranju ozljeda i ožiljaka, kao i kod proširenja vena.

Aronija protiv alergija

OPC djeluje blagotvorno kod različitih tipova alergija i astme. Način na koji OPC djeluje je inhibicija (zaustavljanje) oslobađanja i djelovanja histamina, što doprinosi smanjenju simptoma alergije, oticanja, upale i bolova. Pored toga, snažno antioksidacijsko djelovanje zaustavlja katalitičku aktivaciju enzima oksigenaze. Ova grupa enzima poznata je po reagiranju na prisutnost histamina, dozvoljavajući tako ispuštanje upalnih molekula što se očituje kao fizička manifestacija alergije.


Djelovanje na neurološki sustav

Mnoge neurološke poremećaje možemo liječiti aronijom, odnosno OPC-om. Kako OPC blagotvorni djeluje na krvožilni sustav, pa tako i na protok krvi te dobru opskrbu mozga kisikom, možemo reći da OPC djeluje dobro na zdravlje mozga i na zdravlje čitavog živčanog sustava. Studije koje su se izvodile pokazuju da proantocijanidin sprečava oštećenja i razne poremećaje na krvnim sudovima, koji su pak jedni od glavnih krivaca pogoršanja simptoma kod osoba pogođenih Parkinsonovom bolešću.

Liječenje raka

OPC se može koristiti u prevenciji i kao dodatak u terapiji malignih oboljenja. Značenje oligomerni proantocijanidina u ovom liječenju proizlazi iz činjenice da su oni dobri antioksidanti, pa tako sprečavaju oksidacijska oštećenja DNK u organizmu. Utvrđeno je da OPC povećava reakciju organizma na maligne stanice tako da povećava proizvodnju stanica prirodnih ubojica (NK) te podiže opću otpornost tijela na stanice tumora za 40-50%.

Aronija za bolji vid i zdrave oči

Očno tkivo može se zaštititi od oštećenja prouzrokovanih reaktivnim kisikovim česticama (slobodni radikali) snažnim antioksidacijskim djelovanjem proantocijanidina. Mikroskopski sitne krvne žile oka su mjesto najpodložnije oštećenjima. Dokazano je da se proantocijanidini koncentriraju uzduž ovih krvnih žilica štiteći ih od oštećenja. Istraživači sugeriraju da su proantocijanidini najbolji prirodni lijek kod degeneracije makule i dijabetičke retinopatije te ostalih degenerativnih očnih poremećaja, a također odlično pomagalo za sve koji naprežu svoje oči dugotrajnim gledanjem u kompjuterski ekran. No, to nije sve. Proantocijanidini OPC se preporučuju za bolju funkciju retine svim kratkovidnim osobama.

Djelovanje aronije na kožu

Rezultati djelovanja OPC-a vidljivi su i na našoj koži. Koža se revitalizira i obnavlja, postaje zategnutija i glatka, a OPC na kožu djeluje i protuupalno.

Aronija i dijabetes

U nekim studijama provedenim u Americi, antocijani su dali dobre rezultate u liječenju dijabetesa tip 2. Antocijani su povećali tvorbu inzulina za 50%. Istovremeno povećavaju osjetljivost staničnih receptora na inzulin (stanična rezistencija) čime se povećava ulazak glukoze u stanice.

Preuzeto sa: narodnilijek.com