Biljni lijekovi koji se tradicionalno primjenjuju kod želučanih tegoba

Liječenje tegoba kao što su nedostatak apetita, kiselina u želucu, plinovi i druge želučane tegobe, provodimo na sljedeći način i uz pomoć biljaka koje ćemo spomenuti.

Tegobe živčanog podrijetla

Čaj od cimeta donosi trenutke opuštanja želucu osjetljivom na napetosti suvremenog načina života. Pored toga dobar je i čaj od matičnjaka i metvice, koji su dobri prirodni lijekovi za dispepsiju živčanog podrijetla.

Kiselina

Prema tekstovima iz kineske medicinske literature, čaj od sjemenki kardamona liječi prekomjernu želučanu aktivnost. Engleski travari preporučuju i čaj od gorske suručice ili crnog tetrljana protiv kiseline.

Plinovi

Čaj od cataire je stari lijek protiv nadimanja i kolika kod djece i kod odraslih. Može ga se saditi po želji a pije se topao. Esencija kima smatra se izvrsnim karminativnom za nadimanje. Možete je uzimati jednu ili dvije kapi ka kocki šećera.


Probava

Sjeme komorača ili nešto suhi listova ružmarina, močenih u maslinovu ulju, pomoći će vam da probavite sirovu hranu i spriječite stvaranje plinova.

Nedostatak apetita

Stari lijek protiv slabog teka ili osjećaja odvratnosti prema hrani sastoji se u tome da se čaju od kamilice doda prstohvat mljevenog đumbira. Travari kažu da se ovaj lijek može topao dati djeci u dozama od jedne žličice za kavu.

Drugi lijek poznat za olakšanje probave i poticanje teka sastoji se od 5 kapi esencije lavande, pomiješane sa pola ili jednom žličicom meda, a uzima se dva puta na dan.

Preuzeto sa: narodnilijek.com