Stolisnik kao odličan lijek za mučninu!

Gorke biljke važne su švicarskim gorštacima i malo koja švicarska kuća nema zalihu ljekovitih biljaka, potrebnih za pripremanje sredstava za jačanje ili pripremu tonizirajućeg aperitiva.

Švicarci koriste i jako cijene gorki čaj od stolisnika.

Ova je biljka bila poznata američkim Indijancima koji su je koristili za vanjsku upotrebu za liječenje rana i posjekotina. Kao čaj služila je za želučane tegobe. Bijeli kolonizatori koristili su je kao gorak začin. Dr. Clapp smatrao je biljku blagim astringensom i držao da listovi imaju jaču moć od cvjetova, te da je američka vrsta djelotvornija od europske. Liječnici osvajača Zapada propisivali su je protiv proljeva, benignih hemoragija i dispepsije.

U suvremenim trgovinama ljekovitim biljem stolisnik se pojavio kao specifičan lijek protiv mučnine i kao siguran gorki tonik, koji u tren oka potiče apetit i probavni sustav. Šalica do dvije čaja od listova ili cvjetova stolisnika poznati su po tome da uklanjaju mučninu za nekoliko minuta.


Iz stolisnika se ekstrahira hlapiva esencija koja sadrži azulen, ahilein, smolu, tanin, kalcijeve i kalijeve kloride i razne soli poput nitrata i fosfata.

Preuzeto sa: narodnilijek.com