Voće i povrće u službi zdravlja!

Donosimo vam kratke smjernice u liječenju na prirodnoj bazi. Kratki popis biljaka bi trebao pomoći u slučaju da se trebate riješiti nekih od nabrojanih tegoba po vaše zdravlje. Napominjemo da svaka ili gotovo svaka od navedenih voćki ili povrtnih biljaka ima dosta detaljniji opis o mogućnostima liječenja. U slučaju da vas muči neki specifičan problem, i tražite rješenje, slobodno se poslužite tražilicom na našim web stranicama.

Ananas pomaže kod probave. Poboljšava probavu, te otapa materije koje probavu ometaju. Ananas se preporučuje pretilim osobama, koje žele smršaviti.

Badem je sjemenka koja otvara apetit. Mlijeko od badema je odlično u skidanju šminke, a dobro je i za zdravlje kože. Ipak, ukoliko imate višak bjelančevina u mokraći, trebali bi izbjegavati ulje od badema.

Banana potiče rast organizma. Ova voćka je idealan izbor za sportaše i inače fizički aktivne ljude.

Borovnica uništava bakterije, čuva vid i odlična je u borbi protiv proljeva. Pored toga borovnica je dobra protiv kamena u bubregu, kašlja, groznice, grozničavih bolesti i slično.

Breskva je voćka koja najbolje održava urednu stolicu kod ljudi. Sok od breskve je odličan za njegu lica, a breskva kao voćka može pomoći i u slučaju neplodnosti kod muškaraca.

Češnjak je poznat u borbi protiv astme, i oboljenja dišnog sustava općenito. Odličan je u liječenju i prevenciji arterioskleroze i visokog krvnog tlaka.

Crveni luk je koristan kod prehlade.


Dunja djeluje protiv bora, liječi anemiju, te ublažava jake proljeve. Također, dunja se koristi i za pripremanje obloga kod upale očiju, i otvorene i raspucale kože.

Grožđe obogaćuje tijelo mineralima i vitaminima. Svjež sok od grožđa osvježava tijelo, a odličan je i za ten.

Jabuka je voćka koja pomaže u obnovi živčanog sustava. Kompot od jabuka je koristan u slučaju loše probave.

Jagoda smanjuje bolove u bubrezima i liječi proljev. Pored toga, maska od jagode je dobra za ten i njegu kože. Ova maska otklanja i natečenost oko očiju.

Krastavac je odličan za uklanjanje pigmentacijskih mrlja sa kože.

Krumpir se u obliku tankih ploški može stavljati na opekotine. Sirov i nariban krumpir se koristi protiv nateknutih očiju, očnih kapaka i podočnjaka. Odlično je sredstvo za čišćenje kože, a voda u kojoj se kuhao krumpir je odlična kao losion protiv alergijskih promjena na koži.

Kruška je lijek protiv upale zglobova.

Kupina se u obliku soka ili sirupa daje protiv kašlja.

Kupus kuhan u mlijeku služi u borbi protiv bronhitisa. Voda u kojoj se kuhao kupus je idealna za zdravlje kože, a sok iscijeđen iz glavice kupusa pomiješan sa dvije žlice šećera odlično djeluje protiv mamurluka.

Limun je izvor vitamina C. Djeluje protiv bakterija, a preporuča se i ljudima koji imaju bolesno srce ili jetru. Djelotvorno pročišćava probavni sustav, otapa masne naslage što znači da mlađim ženama popravlja ten, a starijim sprječava nastanak bora.

Malina popravlja tek i poboljšava probavu.

Marelica se preporučuje intelektualcima zbog elemenata koje sadrži, a koji potpomažu u jačanju živčanog sustava.

Mrkva je odlična za vid, rast i razvoj. Obloge od mrkve liječe čireve, a učinkovito liječi i poremećaje kod mokrenja.

Naranča olakšava probavu, poboljšava krvnu sliku te se koristi i za njegu lica i kože.

Orah dobro djeluje protiv glista ‘parazita’, a sok od oraha liječi lišajeve.

Paprika se koristi kod upala zglobova, a pored toga je dobra i kao afrodizijak.

Poriluk, odnosno voda u kojoj se kuhao poriluk ima diuretička svojstva.

Ribiz liječi jetru, te olakšava probavu i smiruje želudac.

Smokva djeluje protiv loše probave.

Špinat se koristi kod upale zglobova, reume, bolova u trbuhu i slabog rada jetre.

Trešnja je odličan prirodni lijek protiv zatvora.

Zelena salata sprečava nervozu, poboljšava san i liječi nesanicu općenito.

Preuzeto sa: narodnilijek.com