Kumin za mršavljenje – upotreba i savjeti!

Mnoga znanstvena istraživanja pokazuju da je kumin izrazito dobar začin koji pomaže mršavljenju. Može se koristiti u salati, mljeven ili kumin u prahu. Bez obzira kako konzumirali kumin, on djeluje dobro na probavu i jako je dobar za mršavljenje.

Spomenut ćemo neka zapažanja znanstvenika

Naime, naučnici su uočili da već nakon 3 mjeseca, žene iz skupine koje su uzimale kumin bolje i zdravije gube suvišne kilograme od skupine žena koje nisu uzimale kumin. Još impresivniji rezultat je da kontrolna skupina koja konzumira kumin u velikoj mjeri smanjuje udio masnoća u tijelu. Time se postigla ravnoteža razne lošeg kolesterola u krvi – on se znatno smanjio. U nastavku ćemo malo detaljnije spomenuti ovaj istraživački postupak.

Već i 3 grama kumina daju rezultate

Gore spomenuto istraživanje obavili su znanstvenici iranskog Sveučilišta medicinskih znanosti Shahid Sadoughi.

Istraživački tim iranskog Sveučilišta medicinskih znanosti Shahid Sadoughi proveli su istraživanje na ovu temu. Naime, oni su nasumično podijelili 88 pretilih žena, i žena koje imaju problema sa prekomjernom tjelesnom težinom u dvije različite skupine. Istraživanja su trajala 3 mjeseca, tijekom kojih su žene iz obje skupine bile na nutricionističkom savjetovanju i smanjile su 500 kalorija za dnevni unos. Ipak, jedna od dvije skupine žena, koje su svakodnevno uzimale i 3 grama kumina, umiješanog u 140 grama jogurta imala je daleko bolje rezultate. Trebamo spomenuti da je skupina žena koje nisu uzimale kumin, ipak konzumirala istu količinu jogurta kao i druga skupina.

Nakon tri mjeseca, žene iz skupine koje su uzimale kumin izgubile su kilogram i pol više, nego žene iz skupine koje nisu uzimale kumin. Impresivno je to da je kontrolna skupina smanjila udio masnoća u tijelu tri puta više od druge skupine, a primijećeno je i znatno smanjivanje razine lošeg kolesterola u krvi.
kumin

Zbog čega je kumin tako dobar?

Kumin je bogat biljnim kemikalijama fitosteroli, za koje se zna da inhibiraju apsorpciju kolesterola u tijelu. S obzirom da je istraživanje pokazalo da kumin pomaže u mršavljenju, znanstvenici smatraju da ovaj začin djeluje poput ljutih začina koji ubrzavaju metabolizam. Kumin je porijeklom iz Turske, a riječ je o začinu jako sličnom kimu. Iako su na izgled slični, okusom i mirisom potpuno su različiti. Okus kumina je oštar i pomalo ljut, s malom dozom gorčine. Prije nego se jela začine njime, kumin je dobro tek lagano popržiti kako bi pustio punu aromu. Kumin sadrži eterično ulje, a dobar je jer pomaže kod nadutosti, kolika, loše probave i proljeva.

Kumin se često koristi kod dojenčadi, kada beba pati od grčeva u trbuhu i crijevima.

Danas je dobro rasprostranjen i možemo ga pronaći u svim bolje opremljenim trgovinama začinima, ili ljekovitim biljem. Raste u većini toplih zemalja, posebno u Indiji, sjevernoj Africi, Kini i Americi.

Kumin i kim često se kombiniraju

U indijskim receptima, kumin se često miješa sa kimom. Oblikom oba su ova začina slična, ali po okusu i mirisu potpuno su različiti.

Kumin možemo pronaći u sušenom obliku, ili kao mljeveni – kumin u prahu.

U samom uvodu smo napisali kako je kumin dobar za mršavljenje. Saznajte zašto je tako djelotvoran.

U jednoj jušnoj žlici imamo tek 22 kalorije, od čega 12 kalorija dolazi iz masti. Pored toga, kumin u toj količini sadrži male količine kalija i proteina, zbog čega daje tako bogat okus jelima, a sa druge strane malo kalorija. Zahvaljujući tome, ali i bogatim količinama vlakana, te činjenici da ubrzava metabolizam, ovaj začin daje odlične rezultate prilikom mršavljenja.

Naučnici su potvrdili da tek jedna žličica ovog začina, na dan, značajno pomaže u mršavljenju, zbog čega je danas sve popularnija kumin dijeta.

Ako ga koristite kao pomoć pri mršavljenju, kumin je najbolje kombinirati sa jogurtom. To je ujedno i glavni obrok kumin dijete, koja traje tri mjeseca. Za vrijeme dijete svaki dan trebate razmutiti 3 grama kumina u 140 ml jogurta s malim udjelom masnoća. Jogurt u kojem ste razmutili kumin popijte, najbolje ujutro na prazan stomak.

Gore smo pisali o kumin dijeti, te spomenuli kako se provodi kumin dijeta.

Iako je kumin dijeta još uvijek slabo popularna na našim prostorima, ona dolazi do sve većeg broja ljudi, posebno zbog činjenice da se lako provodi i jako je efikasna. Kumin je namirnica koja nam pomaže smršavjeti na zdrav i jednostavan način. Ovaj začin omogućava svima nama zdravu i sigurnu opciju, budući da potpuno prirodno ubrzava metabolizam, pomaže probavu, čisti tijelo od nakupljenih toksina – čime na kraju rezultira gubljenjem suvišnih kilograma. Iskustva mnogih osoba koje su isprobale kumin dijetu govore u pozitivnom tonu. Najbolje od svega je da kumin dijeta daje rezultate bez potrebe za rigoroznim promjenama u ishrani, gladovanju i povećanoj fizičkoj aktivnosti. Naravno, ako možete kombinirati kumin dijetu sa spomenutim koracima, svakako to i učinite jer će rezultati biti daleko bolji. Na kraju, gubitak kilograma je stvar koja svaku osobu „pogađa“ individualno, i pogrešno je pričati o nekom super magičnom tretmanu koji će pomoći svima. Bez obzira na to, uvjereni smo da će velika većina vas, koji isprobate kumin dijetu, uočiti pozitivne rezultate.

Čaj od kumina – recept

Kada je začin već tako dobar, ne čudi nas činjenica da mnogi od njega rade i čaj. Kumin čaj je jako ljekovit, a lako se priprema, zbog čega vam pišemo recept da i vi sebi pripremite šalicu toplog i zdravog napitka.

Za čaj će vam biti potrebno:
  • 1 žličica sjemenki kumina
  • 250 ml vode za piće
Recept za pripremu čaja:

Uzmite odgovarajuću posudu i dodajte 1 žličicu sjemenki kumina. Zagrijte malo na niskoj temperaturi, tek oko 5 sekundi, a zatim lagano natočite 250 ml vode za piće, te pustite na kolu da proključa. Nakon što je voda proključala, pokrijte posudu i pustite da stoji oko 5 minuta. Procijedite kumin čaj, i popijte ga dok je još topao. Po potrebi, u čaj možete dodati med ili prstohvat soli.

Čaj od kumina najčešće se koristi kao lijek kod stomačnih i respiratornih problema. Izuzetno je dobar za probavu i slične probleme. Sama aroma kumina, koja dolazi od aromatičnog organskog spoja koji se zove kuminaldehid aktivira naše pljuvačne žlijezde u ustima. Takvim djelovanjem, naše tijelo lakše i bolje probavlja hranu. Još jedan važan sastojak je timol, to je spoj u kuminu, koje stimulira žlijezde koje izlučuju kiselinu, žuč i enzime odgovorne za kompletnu i laku probavu hrane u želucu i crijevima. Kumin je odlično prirodno sredstvo protiv nadimanja, što znači da oslobađa probleme sa plinovima, zbog čega se često koristi kod djece s grčevima u stomaku i crijevima.

Zbog eteričnih ulja koja pronalazimo u kuminu, magnezija i natrija, ovaj začin poboljšava probavu i daje olakšanje kod bolova u želucu, posebno kada se uzima sa toplom vodom. Zahvaljujući svom sadržaju vlakana, kumin je prirodno laksativno sredstvo.

Preuzeto sa: kakolijeciti.com