Svakodnevno konzumiranje pržene hrane vam ugrožava zdravlje!

Spojevi koji nastanu oksidacijom nisu problem samo za krvne žile, nego i za probavni sustav i crijeva, što također može utjecati na povećani rizik od brojnih bolesti, pa i smrti!

Ako jedete jednu ili više porcija pržene hrane svaki dan, imate oko 8 posto veći rizik od prerane smrti, pokazuje nova studija koju je objavio medicinski časopis BMJ. Pritom oni koji preferiraju prženu piletinu i konzumiraju je često, rizik od rane smrti time povećavaju za 13 posto (pri čemu je rizik od smrti zbog komplikacija s krvnim žilama i srcem oko 12 posto veći), dok je za ljubitelje pržene ribe ukupan rizik nešto niži, oko 7 posto. Istraživači su, doduše, promatrali samo žene u menopauzi, no ističu da se rezultati mogu primijeniti i na druge skupine ljudi, bez obzira na dob ili spol.

Preporuka da prženu hranu treba izbjegavati, odnosno ograničiti svakako vrijedi za sve ljude. Naime, prženje je problematično zbog 'ponašanja' ulja na visokim temperaturama. Kod zagrijavanja na visokoj temperaturi, dolazi do oksidacije i otpuštanja tvari koje s vremenom značajno utječu na začepljenje krvnih žila.

Spojevi koji nastanu oksidacijom nisu problem samo za krvne žile, nego i za probavni sustav i crijeva, što također može utjecati na povećani rizik od brojnih bolesti, pa i smrti. Dodatni je problem i u tome što se pržena hrana priprema tako da 'upije' puno masti, što također negativno utječe na krvne žile.   

przenje hrane

Studija je, inače, obuhvatila podatke iz upitnika kojim je procijenjena prehrana 106.966 žena u dobi između 50 i  79 godina, čije su navike praćene tijekom 18 godina, do veljače 2017. godine. Morale su zabilježiti svaki obrok pržene hrane, bilo da je riječ o piletini, ribi, pomfritu, čipsu, ili tortiljama. Tijekom tog razdoblja, umrlo je 31.588 žena. Oko 8400 njih umrlo je od posljedica kardiovaskularnih bolesti, dok su ostale umrle uslijed drugih uzroka.

Česta konzumacija pržene hrane je gotovo uobičajena u SAD-u, no danas je to običaj i u drugim dijelovima svijeta, a još uvijek ne znamo dovoljno o utjecaju te hrane na ukupno zdravlje.

Neka prethodna istraživanja pokazala vezu između česte konzumacije pržene hrane i povećanog rizika od  dijabetesa.

Znanstvenici su utvrdili da su prženoj hrani sklonije mlade žene, s nižim obrazovanjem i dohotkom. Češće je riječ o ženama koje puše, manje vježbaju i općenito se lošije hrane, što je moglo utjecati na rezultate, a na njih je mogla utjecati i vrsta ulja koja se koristi za prženje. Na primjer, jedno španjolsko istraživanje nije pronašlo vezu između pržene hrane i rane smrti, što se pripisuje tome da je stanovništvo koristilo maslinovo ulje. Pretpostavlja se, naime, da maslinovo ulje na temperaturi od 180 stupnjeva, koja se postiže tijekom prženja, gubi neka svojstva, ali ostaje stabilno, jer 'podnosi' i nešto više temperature.

Preuzeto sa: 24sata.hr