Top 10 namirnica koje će vam pomoći u borbi protiv anemije

Anemija je stanje koje je definisano smanjenim volumenom crvenih krvnih zrnaca u krvi i/ili smanjenom količinom hemoglobina, a do nje može doći ako vam nedostaje željeza, folne kiseline i / ili vitamina B.Anemija izazvana nedostatkom željeza je ona najčešća.

Vaše tijelo treba željezo kako bi proizvelo hemoglobin, protein odgovoran za prenos kisika po cijelom tijelu.

Kao rezultat toga, možete se osjećati slabo, umorno i razdražljivo. Takođe može doći do gubitka kose, lomljivih noktiju, hladnih nogu i ruku te vrtoglavice.

Srećom, možemo dobiti više željeza ako jedemo pravu hranu. Važno je napomenuti da je kod borbe protiv anemije jedenje hrane koja omogućuje pravilnu apsorpciju željeza jednako važno kao i hrana bogata željezom.

Za pravilnu apsorpciju željeza ključno je jesti hranu bogatu vitaminom C, vitaminom B12 i folnom kiselinom.

Crveno meso

Željezo u crvenom mesu se nalazi u obliku koji je iskoristiviji nego u drugim biljnim izvorima.

Jetrica, srce i bubreg bilo kojeg crvenog mesa takođe sadrže bogate nivoe željeza, kao i vitamin B12.

Jaja

Jaja sadrže 1 mg željeza, bogata su proteinima i antioksidansima koji će vam, u slučaju anemije, pomoći u skladištenju vitamina.

Školjke

Školjke su bogate proteinima, mineralima i vitaminima, a sadrže vrlo malo masnoća. Uživajte zato u dagnjama i kamenicama.

Špinat

Bogat je izvor željeza, kalcijuma, vitamina A, E i B9 i vlakana. Pola šolje kuhanog špinata čini 20 posto preporučene dnevne količine.

Među njegovim jačim sastojcima su i vitamini B grupe, vitamini E, PP i K, zatim magnezijum, kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, cink, sumpor, jod, bakar, aminokiseline arginin i lizin te dijetalna vlakna.

Cvekla

Jedan kilogram vekle sadrži čak dekagram minerala, od toga najviše kalijuma, natrijuma, kalcijuma te mangana, željeza, bakra, cinka, joda, sumpora, broma. Sok od cvekle dobra je pomoć kod anemije. Izribajte ili u sokovniku izmiksajte cveklu.

U sok obavezno dodajte nekoliko kapi svježeg limuna i po želji malo meda. Možete ga piti nekoliko puta dnevno.

Mahunarke

Sočivo i grah izvrstan su izvor željeza i vitamina. Jedna šolja sočiva će vam dati 90 posto dnevne potrebe za folatom, 37 odsto željeza i 18 odsto vitamina B6.

Orašasti plodovi

Pistacije sadrže najveću količinu željeza, no odlični su i kikiriki (i maslac od kikirikija), orasi i pekan orasi.

Hurme i smokve

Hurme su prava mulitvitaminska bomba, usporavaju starenje stanica, liječe anemiju, poboljšavaju probavu, a naročito su djelovtvorne kod zatvora, pise Živim.hr.

Suhe smokve su takođe odličan saveznik u borbi protiv anemije, samo četiri suhe smokve dnevno čine čak četvrtinu preporučene dnevne doze željeza.

Jabuke

Sok od jabuke i cikle nadoknadiće nedostatak hemoglobina. U decilitar do dva soka od jabuke dodajte manje od pola decilitra soka od cikle.

Piti 2-3 puta dnevno prije jela.

Preuzeto sa hayat.ba


Objavi komentar

0 Primjedbe