Zašto su dobre peteljke od jagoda

Jagode su mnogima omiljeno voće, sjajne su za pripremu mnogih kolača i poslastica. Gotovo automatski svi bacaju peteljke prije jela. Međutim, pravite grešku.


Mnogi stručnjaci prirodne i narodne medicine smatraju da upravo ove peteljke jagoda mogu biti izuzetno korisne po naše zdravlje i ljepotu. Ovaj dio jagode izuzetno je bogat vitaminom C. Mnogi od peteljki prave čaj protiv stresa, lošeg raspoloženja, umora, a smatra se i da blagotvorno utiče na rad bubrega.

Peteljke jagoda koriste se i kao prirodni preparat u očuvanju mladolikog izgleda. Kada se usitne i izmiksuju mogu se koristiti kao maska protiv bora na licu i vratu. Pored toga, listići jagoda mogu se koristiti i za njegovanje kose.

Peteljke ovog voća mogu pozitivno djelovati i na regulisanje nivoa šećera u krvi, ali treba da znate da u ove svrhe najbolje je koristiti jagode organskog porijekla.

Kako napraviti čaj od peteljki organskih jagoda?

Kašiku opranih i usitnjenih peteljki ubacite u 300 ml proključale vode- Ostavite tako da odstoji 20-ak minuta, pa potom procijenite i ostavite da se ohladi.

Preporučeno je da konzumirate 2 šolje na dan.

Preuzeto sa ekskluziva.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe