Morski plodovi smanjuju rizik od problema s bubrezima

Svi oni u čijoj su prehrani zastupljeniji plodovi mora vjerovatno su izloženi manjem riziku od razvoja hroničnih problema s bubrezima, pokazala je nova naučna studija.


Istraživanjem je ustanovljeno da se konzumacija omega-3 masnih kiselina iz morskih plodova može povezati s umjereno manjim rizikom od razvoja hroničnih bolesti bubrega i sa sporijim propadanjem funkcije bubrega.

Zanimljivo je da rezultati studije, objavljeni u časopisu The British Medical Journal, ukazuju i na to da omega-3 masne kiseline koje nalazimo u biljnoj hrani ne nude jednaku zaštitu.

Razlika od 13 posto

Stručnjaci s australskog George instituta za globalno zdravlje i Univerziteta New South Wales kažu kako njihova najnovija otkrića upućuju na to da bi ljudi u prehranu, ako su u mogućnosti, trebali uključiti morske plodove.

Naučnici su analizirali rezultate ranijih studija, a na temelju biomarkera saznali su koliko su pojedinci konzumirali omega-3 masnih kiselina. Izučavali su informacije o 25.570 učesnika istraživanja iz 19 prethodno provedenih studija.

Sveukupno se, tokom otprilike 11 godina praćenja njihovog zdravstvenog stanja, kod njih 4944 ili oko 19 posto razvila hronična bolest bubrega.

Istraživači su otkrili za 13 posto manji rizik od razvoja hronične bubrežne bolesti u skupini ispitanika koja je konzumirala najviše količine omega-3 polinezasićenih masnih kiselina (n-3 PUFA), u poređenju s onima koji su ih konzumirali najmanje.

Omega-3 masne kiseline biljnog porijekla bez uticaja

Zanimljivo je, kažu istraživači, da nije pronađen pozitivan uticaj konzumacije omega-3 masnih kiselina biljnog porijekla, koje se mogu pronaći u orašastim plodovima, sjemenkama i zelenom lisnatom povrću, na bolesti bubrega.

“Viši nivoi n-3 PUFA dobivenih iz plodova mora naučnici su povezali s nižim rizikom od razvoja bubrežnih bolesti, premda takve povezanosti nije bilo u slučaju unošenja u organizam n-3 PUFA biljnog porijekla”, napisali su autori.

“Naši rezultati idu u prilog činjenici da omega-3 polinezasićene masne kiseline iz plodova mora imaju važnu ulogu u prevenciji razvoja hroničnih bubrežnih bolesti”, zaključili su.

Preuzeto sa n1info.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe